nieuws

Wandeling door opblaasbare darm

2010-Maag.cropresize.1.jpg
2010-Maag.cropresize.1.jpg
ROTTERDAM - Wie benieuwd is naar hoe een darm er van binnen uitziet, kan deze week terecht in de centrale hal van de lokatie Dordwijk van het Albert Schweitzerziekenhuis in Dordrecht.
Hier staat tijdelijk een opblaasbare darm van de Maag Lever Darm Stichting die daarmee aandacht vraagt voor de vele aandoeningen die men in dit lichaamsdeel kan krijgen.
Zo zijn er levensgroot verschillende voorstadia van darmkanker te bekijken, zoals goed- en kwaadaardige poliepen, zweren en uitstulpingen met mooie exotische namen als colitis ulcerosa, diverticulitis en de ziekte van Crohn. Darmkanker is namelijk de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De ernstige ziekte wordt jaarlijks bij 12.000 Nederlanders vastgesteld. Bij een vroegtijdige opsporing is de ziekte goed te behandelen en is de kans op genezing groot.
Stil staan bij de gevolgen
Het ziekenhuis en de Maag Lever Darm Stichting hopen dat de mensen die de opblaasbare darm bezoeken eens stil staan bij de gevolgen die de aandoeningen kunnen hebben. Voor veel mensen is hun stoelgang nog een taboe en gaan ze vaak te laat naar hun huisarts.
Toch is er blijkbaar veel interesse in darmproblemen. Maandagavond werd er in de darm een rondleiding gegeven door een maag-, lever- en darmarts. Hiervoor hadden zich 200 mensen aangemeld, waardoor er vele tientalle mensen moesten worden teleurgesteld.