CALANDBRUG

Video: Automobilisten kunnen na ruim 8 maanden weer over de Calandbrug

Marcel (Actiegroep Rozenburg) en Leona (Dorpsraad van Rozenburg) zijn blij dat de Calandbrug weer open is
Marcel (Actiegroep Rozenburg) en Leona (Dorpsraad van Rozenburg) zijn blij dat de Calandbrug weer open is © Rob Oosterlee
Eindelijk is het zover: de Calandbrug, die Rozenburg met Voorne-Putten verbindt, gaat weer naar beneden. Bewoners moesten maandenlang gebruikmaken van een veerboot of lange afstanden afleggen door om te rijden. "Als ik vanmiddag weer over de brug kan, zou dat echt een feestje zijn voor mij."
De brug is van groot belang voor veel omwonenden en de afsluiting ervan heeft acht maanden lang voor veel problemen gezorgd in hun dagelijkse leven. "Normaal gesproken rijd ik hier elke dag zo'n acht keer", vertelt bewoner Martin Verbeek.
Verbeek werkt op de Maasvlakte, maar bokst in Zwartewaal en brengt zijn dochter regelmatig naar school in Brielle. "Dat is gewoon 180 kilometer extra per week. Maandelijks is dat bijna een tank benzine puur en alleen voor het omrijden."
René van den Beemt rijdt na 8 maanden voor het eerst weer over de Calandbrug en registreert dat met zijn dashcam:
Rijden over de Calandbrug

'Te lang geduurd'

De Calandbrug ging op 10 mei vorig jaar plotseling uit door een storing. Het draaimechaniek bleek defect te zijn. Eerst werd verwacht dat het herstel twee weken zou duren, maar een paar dagen later werd duidelijk dat de reparatiewerkzaamheden maanden werk zouden kosten.
"Het heeft echt veel te lang geduurd", verzucht Verbeek. "De mensen die aan de brug gewerkt hebben, hebben zich 100 procent ingezet om hem zo snel mogelijk weer aan de gang te krijgen. Dat weet ik zeker. Voor de burgers heeft het alleen veel te lang geduurd."

Voorzichtig optimistisch

Daar kan Marcel Bavelaar van Actiegroep Rozenburg zich in vinden: "Door het achterstallig onderhoud heeft het allemaal veel te lang geduurd. Het is een maand uitgelopen. Ik heb wel respect voor de werkers."
Bavelaar is nog niet helemaal overtuigd dat de brug in de loop van de dag weer gebruikt kan worden. "We zijn vanmiddag blij verrast als de brug echt naar beneden blijft en alleen nog open gaat voor scheepvaart."
Ook Leona Mes, voorzitter van de dorpsraad van Rozenburg, klinkt nog niet helemaal zeker. "Ik heb de brug gisteren al twee keer op en neer mogen zien gaan, dus als het goed is werkt alles", vertelt ze. "Ik ben voorzichtig optimistisch."

Onzichtbaar

De dorpsraad van Rozenburg heeft de afgelopen tijd nogal wat kritiek over zich heen gekregen, omdat die te weinig druk op de ketel zou hebben gezet bij ProRail. "Er zijn geluiden geweest dat we onzichtbaar waren", vertelt Mes. "Dat klopt deels wel. Achter de schermen hebben we natuurlijk heel veel gedaan. Wat ik heb geleerd dan deze periode? Dat het pittig is om lid van de dorpsraad te zijn. Al helemaal als voorzitter."
Dinsdag kreeg Mes groen licht van wethouder Vincent Karremans. "In de loop van de dag mag de brug naar beneden, want er moet eerst nog wat gebeuren."

Toeters en bellen

Marcel Bavelaar is verontwaardigd dat er zo weinig is gedeeld over de datum waarop de Calandbrug weer in bedrijf zou gaan. "Beetje vreemd dat het niet groots verkondigd wordt", vertelt het lid van Actiegroep Rozenburg. "Er zouden eigenlijk toeters en bellen moeten staan hier vanmiddag."
De vlag mag dan nog niet uithangen, maar Martin Verbeek voelt al een vleugje blijdschap. "Als ik vanmiddag terugkom van mijn werk en weer over de brug kan, zou dat echt een feestje zijn voor mij."

Weer in onderhoud

De Rozenburgers en mensen uit Voorne-Putten mogen er nu nog even van genieten, maar eind 2026 staat weer een grote onderhoudsbeurt op de planning. De Calandbrug sluit dan naar verwachting voor anderhalf jaar.
De brug moet geschilderd worden en andere onderdelen worden aangepakt. Momenteel is ProRail nog brugbeheerder, maar Rijkswaterstaat neemt de taak over. Aan vervanging van de brug wordt voorlopig nog niet gedacht.
Update 18:12 uur: video René van Beemt toegevoegd

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl