HORECA

Gaat de Rotterdamse horeca in het weekend 's nachts langer open? Omwonenden vrezen het ergste

Witte de Withstraat met terrassen
Witte de Withstraat met terrassen © Jan-Roelof Visscher
Mogen horecazaken in Rotterdam voortaan op vrijdag- en zaterdagavond een uurtje langer open? Dus niet om 02:00 uur ’s nachts sluiten, maar om 03:00 uur. De Rotterdamse gemeenteraad hakt donderdag de knoop door. “Voor het uitgaanspubliek en horeca-uitbaters is het waarschijnlijk een verbetering, maar niet voor ons", zeggen verschillende omwonenden van de horecazaken. Zij zijn bang dat de (geluids)overlast nog verder toeneemt en dat ze die nachten weinig kunnen slapen.
Rotterdam moet weer een stad zijn met een bruisend nachtleven. Dat vindt wethouder Robert Simons. Hij heeft daarom een nieuw horecaplan opgesteld. Eén van de voorstellen is dat de avondhoreca vanaf februari op vrijdag en zaterdag 's nachts een uurtje langer open mag blijven. Dat geldt niet voor terrassen.
Wel mogen de terrassen ook in 2023 extra groot blijven. De afgelopen twee jaar konden horecaondernemers hun terrassen zonder vergunning uitbreiden om meer omzet te kunnen draaien na de coronasluitingen. Mogelijk wordt de terrasuitbreiding volgend jaar permanent.
De Witte de Withstraat
De Witte de Withstraat © Jan-Roelof Visscher
De Witte de Withstraat in Rotterdam-Centrum is een locatie waar al jaren veel horecabedrijven zitten. Ook hier gaan (als het aan wethouder Simons ligt) de kroegen in het weekend later dicht. Een deel van de buurtbewoners is daar op tegen. Joke Mulder woont in een zijstraat van de Witte de Withstraat en vreest voor nog meer geluidsoverlast.
“Er is nu al veel overlast en er wordt niet gehandhaafd. Vroeger zaten mensen meer binnen, nu blijven veel mensen tot laat buiten op de terrassen. Om 01:00 uur mag je niet meer naar buiten, maar dan hoor en zie ik nog steeds veel mensen buiten staan met een drankje. Het geluid van die mensen en de muziek vanuit de zaak horen wij gewoon in huis en dan kan ik niet goed slapen.”
buurtbewoners Joke Mulder en Rob de Hulster
buurtbewoners Joke Mulder en Rob de Hulster © Jan-Roelof Visscher
Rob de Hulster woont aan de Binnenrotte en geeft aan dat het bij hem meevalt met geluidsoverlast van de daar aanwezige horeca. Maar hij en andere bewoners vrezen dat het met de plannen van de wethouder erger zal worden. De Hulster: "Dat betekent dat het rond vier uur of half vijf ’s nachts pas weer een beetje rustig zal zijn in de drukke stadswijken. Het gaat echt niet alleen om de Oude Haven en de Witte de Withstraat, maar ook om andere plekken in de stad. Denk aan het Liskwartier, de Bergweg en de Oude Binnenweg.”
buurtbewoners over bezwaren verruimde openingstijden

"We hebben geen inspraak"

Dat de horeca in de Witte de With op vrijdag en zaterdag langer open kan blijven is al eens voorgesteld. In 2019 deed burgemeester Aboutaleb hetzelfde voorstel. Na gesprekken met de buurtbewoners, ondernemers en de gebiedscommissie werd besloten, het plan nog even op de plank te leggen en betere afspraken te maken. Door corona is dat er nooit van gekomen,
"En nu ligt het plan er weer. Zonder dat er met de omwonenden over gesproken is", zegt Joke Mulder: "Ik heb laatst wel ingesproken bij een commissie, maar je merkt dat het bijna geen effect heeft.
Rob de Hulster: "De afgelopen jaren zijn er steeds rapporten verschenen, waarin staat dat de leefbaarheid onder druk staat. Niet alleen door de horeca, maar ook door de vele bouwprojecten. Daar moet aandacht voor zijn. Dat is met dit nieuwe stadsbestuur blijkbaar ineens niet meer van toepassing. Dat staat haaks op alle participatie die er is.”
Terras NRC aan de Witte de Withstraat
Terras NRC aan de Witte de Withstraat © Jan-Roelof Visscher
Ook bij de Wijkraad Cool-Scheepvaartkwartier-Stadsdriehoek klagen bewoners over de overlast. "We merken dat de bewoners, de ondernemers en de gemeente nu niet echt samenwerken", aldus Edson Olf. Hij is voorzitter van de wijkraad. ”Wij horen ook dat er te weinig handhaving is op dit moment. Daar moet wel iets aan gedaan worden.”
Wethouders Simons benadrukt dat de ondernemers zelf goed moeten letten op de veiligheid en naleving van de regels. Ze worden daarbij geholpen door meer handhavers en horecastewards. Als een ondernemer de afspraken niet nakomt, wordt opgetreden. Ook zal de DCMR niet meer steekproefsgewijs op geluidsoverlast controleren, maar op meldingen.
Simons zegt verder dat de afgelopen drie jaar de bewoners hebben kunnen meedenken. hun input en de honderden straatinterviews die zijn gehouden, zijn gebruikt voor ontwikkeling van de nieuwe horecaplannen. Volgens de wethouder is het plan niet in beton gegoten; elk jaar kan er een aanpassing komen als de gemeenteraad dat wil.

Heeft uurtje langer open veel voordelen?

De horecaondernemers in Rotterdam zijn blij met de ruimere sluitingstijden voor de avondhoreca. Volgens Marco Bunk van de Rotterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland kunnen ze voor een aantal ondernemers in de drukke Witte de Withstraat een oplossing zijn om toch extra inkomsten te krijgen. “Het is een drukke straat met nauwelijks ruimte voor grotere terrassen. Met een uurtje langer openblijven, kan dan de omzet toch iets groter zijn.”
Ook Herman Hell, eigenaar van onder andere café NRC, is voorstander. Hij denkt dat als de verruiming goed wordt aangepakt, de overlast niet zal toenemen. Er is volgens Hell al goed overleg met buurtbewoners en dat kan nog verder verbeteren om zo de overlast klein te houden.
Terras De Witte Aap op de Witte de Withstraat
Terras De Witte Aap op de Witte de Withstraat © Jan-Roelof Visscher
Voor de horecazaak De Witte Aap maakt het nieuwe horecaplan van Simons geen verschil. "Deze zaak heeft al een nachtvergunning. Voor andere horecabedrijven in deze straat is het misschien wel een optie", zegt Koen Dongelmans van de Witte Aap. Maar voor wie precies weet hij niet. “Een uurtje langer open zijn kan altijd rendabel zijn, maar het is niet zo dat je het in alle gevallen een op een kan doortrekken naar de openingstijden. Bestellen mensen nog wel? Moet er ondersteunend personeel bijkomen? Dat zal per zaak verschillen.”
De eigenaar van de Witte Aap zegt dat het extra uurtje open zijn, toch wel anders is dan de rest van de avond. Het publiek dat na twee uur ’s nachts binnenkomt kan door eerder drankgebruik sneller zorgen voor overlast. "Bij de Witte Aap zijn daarom extra beveiligers aanwezig. Zij zorgen ervoor dat de kans op overlast voor de omwonenden zo klein mogelijk blijft. Het is iets dat iedere zaak die van de ruimere sluitingstijden gebruik wil maken, zich wel goed moet realiseren", zegt Dongelmans.
| Foto:
| Foto:

Horeca Oude Haven toch eerder dicht?

De vraag is ook of de horeca in de Oude Haven mee moet doen aan de verlate sluitingstijden. Wethouder Simons vindt dat die overal moeten gaan gelden, maar burgemeester Aboutaleb en de bewoners van dat gebied vinden van niet. Er is daar al veel overlast van geluid, afval en urinerende bezoekers. Eerdere maatregelen hebben niet geholpen, dus adviseert Aboutaleb om gewoon de deuren om 02:00 uur te sluiten. Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten of er al dan niet een uitzondering komt.
Wat kunnen de gevolgen zijn van een speciale regeling voor de Oude Haven? De bewoners van de Witte de Withstraat vinden dat in dat geval ook bij hen in de straat dan de horeca om 02:00 uur dicht moet. Marco Bunk van Koninklijke Horeca Nederland is daar geen voorstander van. “Vanuit de ondernemers vind ik dat er voor iedereen dezelfde regels moeten zijn.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl