AZC

Dordrecht wil asielzoekerscentrum op afgelegen bedrijventerrein: "een flinke uitdaging"

De kavel op het bedrijventerrein Distripark, waar Dordrecht een AZC wil neerzetten
De kavel op het bedrijventerrein Distripark, waar Dordrecht een AZC wil neerzetten © Corrado Francke - RTV Dordrecht
Het nieuwe asielzoekerscentrum in Dordrecht komt, als het aan burgemeester en wethouders van de stad ligt, op het bedrijventerrein Distripark. De dichtstbijzijnde supermarkt is bijna vier kilometer verderop, veel andere voorzieningen liggen nog verder weg. "Als je daar minstens vijfhonderd mensen opvangt die niet weg kunnen, is dat geen houdbare situatie", zegt wethouder Chris van Benschop.
Bij de gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ligt de komende maanden de taak om vervoer, daginvulling en voorzieningen zoals zorg en onderwijs te regelen. "Dat zijn al die voorwaarden die we nu met elkaar moeten bespreken", zegt de Groen Links-wethouder tegen RTV Dordrecht. Het COA moet wel eerst akkoord gaan met de locatie.

Nu toendra, straks AZC

De kavel aan de zuidzijde van bedrijventerrein Distripark lijkt nu nog op een stuk toendra. Over een jaar is dat anders: in de eerste drie maanden van 2024 moet het AZC er staan en plek bieden aan minstens vijfhonderd mensen.
"We hebben een verkenning gedaan waar de gemeente genoeg eigen grond heeft en waar we geen woningbouw gepland hebben. Uiteindelijk kwamen we, ook met geluids- en milieufactoren, uit op deze locatie", beschrijft Van Benschop de zoektocht naar de ideale plek voor het azc.

Brief aan omwonenden

Bewoners van de verderop gelegen Wieldrechtse Zeedijk en de Rijksstraatweg zijn middels een brief op de hoogte gesteld. Een aantal omwonenden is woensdag in gesprek gegaan met de gemeente. "Zij hebben vooral hun zorgen geuit over de leefbaarheid in het gebied", laat Van Benschop weten. "Er kwam geen afwijzende reactie vanuit de bewoners, maar meer oprechte zorgen. Dat kan ik me goed voorstellen, het is iets waar we echt wat mee moeten." De gemeente heeft ook een speciaal mailadres geopend waar buurtbewoners hun zorgen kunnen aangeven.

'Binnen het redelijke'

Als het COA akkoord gaat, volgen er gesprekken over de voorwaarden. Daar worden ook de 'wensen en bedenkingen' van de gemeenteraad in meegenomen. Komende dinsdag wordt hierover gedebatteerd. Dat het AZC er komt, staat vast: het college van B&W is namelijk bevoegd om deze keuze te maken.
Het college mikt op vijfhonderd opvangplekken, maar meer is ook nog een optie. Dan moet het gemeentebestuur eerst nog met de regio in gesprek. Het college heeft geen maximumaantal opvangplekken voor ogen, "maar alles moet binnen het redelijke blijven", besluit Van Benschop.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl