nieuws

Historisch schip De Delft wordt 'maritieme belevingswereld'

De replica van het historische schip 'De Delft' die in Rotterdam-Delfshaven wordt gebouwd, zal nooit varen. Het schip wordt wél grotendeels afgebouwd zodat het eind 2020 open kan als maritieme belevingswereld op de kade van de Schiehaven.
"Het is een historisch verantwoorde belevingswereld waarin je de geschiedenis ziet. Bijvoorbeeld gespeeld door een groep acteurs die de 18e eeuw naspeelt. Maar ook door een moderne virtual realitybril, waardoor je je in de 18e eeuw waant," vertelt directeur Wouter Rietman.
"En je kunt er klimmen in de klimwand en van mast naar mast tokkelen, zodat je ook een fysieke beleving hebt."
Al sinds 1998 wordt er in Rotterdam-Delfshaven aan de reconstructie en herbouw van het achttiende-eeuwse oorlogsschip 'De Delft' gewerkt. Dat gebeurt met vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die meehelpen via leerwerktrajecten.

Bijna failliet


Rietman werd in 2014 benoemd tot directeur van 'De Delft'. Hij wil niet te veel terugkijken naar de tijd daarvoor, maar hij moest na zijn aanstelling alle zeilen bijzetten om faillissement van de Stichting die het schip bouwt te voorkomen.
"Dat betekende het saneren van de organisatie, het saneren van de financiële positie en de locatie. En vervolgens denken: waar gaan we naartoe?"
Er werd onder zijn leiding afgestapt van het oorspronkelijke plan dat het historische schip als attractie zou gaan varen. Dat was volgens Rietman te duur om te maken en te duur om commercieel te exploiteren.
"Het kostte even tijd om dat bij de vrijwilligers en medewerkers tussen de oren te krijgen, maar inmiddels hebben ze er vertrouwen in."

Stapje voor stapje


In 2020 moet 'De Delft' nieuwe stijl klaar zijn. "We werken er hard aan, maar wel stapje voor stapje," zegt Rietman.
"Het is haalbaar door ons sponsorpartnerplan. Er komt een puzzel van de Delft die bestaat uit 1000 stukjes die mensen voor maar liefst 2020 euro per stuk kunnen kopen. Dat geld en aanvulling uit diverse fondsen moet voldoende zijn om onze maritieme belevingswereld te realiseren."