KUNST

Rotterdam krijgt er een blikvanger bij: een bronzen dame van bijna vier meter hoog

Het immense beeld  Moments Contained van Thomas J. Price
Het immense beeld Moments Contained van Thomas J. Price © Stefan Altenburger/Photography Zürich
Het beroemde standbeeld van Kabouter Buttplug op het Eendrachtsplein in Rotterdam is met een hoogte van zes meter imponerend om te zien. Later dit jaar krijgt de stad er nog zo'n beeld bij: van een jonge, gekleurde vrouw. Ze heeft een knotje en is gekleed in een trainingsbroek, t-shirt en Nikes. Gemaakt van brons en bijna 4 meter hoog maakt ze indruk. Stichting Droom en Daad maakt binnenkort bekend waar het beeld komt te staan.
Het beeld Moments Contained is gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J. Price. Deze 42-jarige Londenaar met Caribische roots noemde zijn creatie in een interview 'stoïcijns, weerbaar en kwetsbaar'.
"Ze staat rechtop, haar handen nonchalant in de zakken. Dat die nonchalance schijn is, zie je aan de afdruk van haar knokkels in haar broekzakken. Ze probeert zich te beheersen, onderdrukt misschien frustratie.....Moments Contained staat voor de belichaming van emoties en de herkenning daarvan, zelfs als de ander niet op jou lijkt."
Het beeld  'Moments Contained'
Het beeld 'Moments Contained' © Stefan Altenburger Photography Zürich

Everymen en everywomen

Price staat bekend om zijn immense bronzen beelden van zwarte mannen en vrouwen die hij zelf 'everymen' en 'everywomen' noemt: het zijn geen specifieke mensen, maar beeltenissen die zijn samengesteld uit de gezichten van meerdere personen. "Hun kracht ligt in hun alledaagsheid", schreef The Guardian over de beelden van Price. Ze moeten de vraag oproepen wie we als samenleving een podium geven in de publieke ruimte en waarom, aldus de krant.

Opvallende plek in Rotterdam

Stichting Droom en Daad, het filantropische fonds van de Rotterdamse familie Van der Vorm, kocht het beeld in juni vorig jaar op een kunstbeurs in het Zwitserse Bazel. De stichting wil het cadeau doen aan de stad Rotterdam. Waar het moet komen, is nog wel een vraag. Daar lopen op dit moment gesprekken over met de gemeente. Droom en Daad hoopt op een opvallende plek in de stad.

Bijnaam

Opvallen zal ze ongetwijfeld doen, de enorme dame. Het wachten is op de bijnaam die de Rotterdammers haar ongetwijfeld zullen geven.