HORECA

Rotterdamse horeca in het weekend tóch 's nachts een uurtje langer open

Terrasweer in de Oude Haven in Rotterdam.
Terrasweer in de Oude Haven in Rotterdam. © Rick Huijzer
De horeca in Rotterdam mag binnenkort op vrijdag- en zaterdagavond tot drie uur 's nachts openblijven. Dat is een uur later dan nu. Ondanks een pleidooi van burgemeester Aboutaleb om het niet in te voeren in de Oude Haven, omdat daar nu al veel overlast is, geldt de verruiming ook voor de Oude Haven.
Rotterdam wil het nachtleven een impuls geven en wethouder Simons heeft daarom een nieuw horecaplan gemaakt. Daarin staat dat er meer ruimte moet komen voor de horeca, ook op Rotterdam-Zuid. De wens is dat er meer nachtzaken bijkomen. De vergrootte terrassen vanwege corona blijven ook in 2023 en worden waarschijnlijk permanent. En de meest opvallende maatregel is misschien wel het uurtje langer open voor de avondhoreca op vrijdag- en zaterdagnacht.
Veel omwonenden van café's zien de plannen niet zitten en vrezen meer (geluids-)overlast. De ChristenUnie vindt dat er te weinig aandacht is voor de problemen die de omwonenden aangeven. Burgers moeten juist worden beschermd en de wijkraden moeten een grote rol krijgen, vindt fractievoorzitter Tjalling Vonk. De CU heeft ook een oproep gedaan om te stoppen met terrasverwarmers, maar dat voorstel heeft het niet gehaald.
Veel partijen zeggen de bezwaren van de omwonenden serieus te nemen, maar vinden toch dat de horeca meer ruimte moet krijgen. "Iedere overlast is vervelend, maar we wonen in een wereldstad met horeca en daar hoort wat overlast bij", aldus VVD-raadslid Dieke van Groningen.
Terras Witte de Withstraat
Terras Witte de Withstraat © Jan-Roelof Visscher

'Niet op Amsterdam gaan lijken'

Een aantal oppositiepartijen heeft tegen de plannen gestemd. De Partij voor de Dieren vindt het een slecht uitgewerkt plan. Voor Sarah Reitema van de PvdA zijn er in de stad veel meer groepen, waar rekening mee moet worden gehouden. Ook over het effect van het horecaplan heeft Reitema twijfels.
"Wat gaat een uur langer open en een groter terras bijdragen aan een aantrekkelijkere stad? Wat we hier zien is een kleine groep, een selectie van het uitgaanspubliek en een handjevol ondernemers, die de ruimte claimt van een aanzienlijk en mooi deel in onze stad. We moeten ook oog hebben voor andere Rotterdammers die deze ruimte willen delen."
50Plus wil dat er gestopt wordt met de uitgebreide terrassen nu corona voorbij is. Ook is de fractie van Ellen Verkoelen tegen uitbreiding van de horeca. "De stad is dan niet meer in balans. Hoe moet het dan met wonen in de stad? We moeten niet nog meer op Amsterdam gaan lijken".

Geen uitzondering Oude Haven

Burgemeester Aboutaleb vroeg de raadsleden opnieuw om de uitbreiding van de sluitingstijden niet in de Oude Haven in te voeren. Veel bewoners klagen al lange tijd over geluidsoverlast. Een bewoner heeft tegen de raadsleden gezegd dat hij op uitgaansavonden niet kan slapen vanwege het lawaai. Hij ligt daarom gedwongen op de bank, aan die kant van het huis is het geluid minder. "Ik word door de bassen van de muziek uit mijn bed gedrilld".
Aboutaleb wil geen latere sluitingstijden in de Oude Haven
Volgens de burgemeester komt dat door de gebouwen in de Oude Haven werken als een klankkast. Aboutaleb zei ook dat de mensen in deze sociale woningen niet snel kunnen verhuizen. Om de geluidsoverlast te kunnen handhaven komt er nu een geluidmeetsysteem van de DCMR. Bij te veel overlast kunnen dan maatregelen genomen worden.
| Foto:
| Foto:

Zwarte lijst

Leefbaar Rotterdam wil dat de horeca in de stad ook gaat werken met een zwarte lijst, voor mensen die zich eerder hebben misdragen. De partij gaat een motie indienen om die mogelijkheid te onderzoeken. Leefbaar wijst erop dat meerdere steden in het land (Haarlem en Roosendaal) er al mee werken. Meerdere partijen in de raad zien zo'n lijst niet zitten. Horecapersoneel heeft het al te druk en kan dit dan ook niet in de gaten houden. Daarnaast zijn sommige partijen ook bang dat horeca-uitbaters eigen rechter gaan spelen.