112

Explosie bij woning in Beverwaard: 'Ik dacht dat het huis in elkaar was gestort'

De straat ligt bezaaid met glas en brokstukken.
De straat ligt bezaaid met glas en brokstukken. © MediaTV
De politie doet in de Beverwaard in Rotterdam onderzoek na een explosie vannacht. Op de Lunenburgdam werd rond kwart voor één iets tot ontploffing zijn gebracht. Wat dat was is nog niet bekend maar volgens omwonenden lag na de klap een soort ontstekingsdraad op straat.
Een Rijnmond verslaggever is al vroeg in de ochtend in de straat en ziet de sporen van de klap goed. "Overal ligt glas en meerdere tegels zijn helemaal in stukken." Het raam aan de voorkant van de woning is inmiddels dichtgetimmerd. In de straat zijn ook andere brokstukken nog te zien.
Een buurvrouw woont achter het huis waar dit gebeurde en heeft alles gehoord. Ze schrok vrijdagnacht wakker van de klap, vertelt ze tegen Radio Rijnmond. "Je gaat eerst zoeken waar het geluid vandaan komt. Je denkt gelijk aan je eigen huis," zegt ze, nog natrillend van de nacht. "Toen hoorden we rumoer buiten en zijn we daar gaan kijken."
De schade van de explosie is nog goed zichtbaar.
De schade van de explosie is nog goed zichtbaar. © Rijnmond
Bij de explosie is gebruik gemaakt van een ontstekingsdraad, die vlak na de klap nog in de straat lag. "Het is daar speciaal voor iemand neergelegd. Je gaat gelijk aan hele erge dingen denken, het komt nu zo dichtbij." De vrouw, die zelf al 12 jaar in Beverwaard woont, vertelt dat de wijk altijd rustig was. "Er gaan zoveel vragen door mij heen nu. Wie doet er nu zoiets? Daar woon je dan lekker nu, met je drie kinderen."
Een andere buurvrouw, is ook geschrokken zegt ze tegen Radio Rijnmond. "Ik voel mij echt onveilig hierdoor. Misschien doen ze wel meer dan ze vannacht hebben gedaan." Volgens haar wonen in het huis een vrouw met twee kinderen. Een dochter zou begin 20 zijn en de zoon rond de 18.

Zwarte letter op de muur

Wat opvalt, is dat er op de voorkant van het huis een zwarte letter D gespoten, die er volgens buurtbewoners eerder niet was. Volgens een buurtbewoonster heeft dat te maken met de bewoners: hun voornamen beginnen allemaal met een d. De politie heeft nog niks toegelicht over de letter.
Voor zover bekend is er voor de ontploffing nog niemand aangehouden. Ooggetuigen zagen een iemand kort na de explosie op een scooter wegrijden.
De letter D op de voorkant van het huis.
De letter D op de voorkant van het huis. © Rijnmond