ROTTERDAM

In de parenclub kreeg Henk hét idee dat zijn leven zou veranderen, nu wacht hem misschien een taakstraf

Tijdens de tweede procesdag tegen de makers van de 'Cash Centers' klonk een eis van 240 uur werkstraf en een stevige boete. Op de betaalzuilen voor bankbiljetten van Rotterdamse makelij kon ook een gokaccount worden gevuld. Ze maakten korte tijd furore. Tot ze massaal in politiebusjes werden afgevoerd en het allemaal voorbij was.
"Al in 2015 was u bezig met goksites op uw terminal," zegt de officier van justitie tegen verdachten Henk en Ron. "We hebben documenten gevonden tijdens de inval op uw adres. U heeft de goksite benaderd voor een plek op uw terminal. De zuil was onmisbaar voor gokken op Forzza.com."
Het Openbaar Ministerie gaat op de tweede en laatste procesdag absoluut niet mee in het door Henk en Ron geschetste beeld dat de ondernemers richting de grenzen van de wet gingen, maar wel aan de goede kant bleven. "U kreeg een deel van de gokwinsten. De makers van de zuil trokken aan de touwtjes bij de website." Slechts als buitenstaander betalingen faciliteren of zelf óók gokken aanbieden, dat kan een groot verschil maken.
Het is en blijft een bijzondere geschiedenis, het korte en bewogen leven van de rode machines. Met meer dan honderd stonden ze van 2017 tot maart 2019 door heel Nederland, waarvan bijna de helft in Rotterdam. Ruim drie miljoen euro aan bankbriefjes slikten de Cash Centers in. Daarmee kon je niet alleen een gokrekening vullen, maar ook spullen en beltegoed kopen bij een select aantal winkels. Ze werkten puur op papiergeld.
Een Cash Center van Ron en Henk
Een Cash Center van Ron en Henk © Rijnmond
De online gokmarkt was nog niet gereguleerd zoals hij nu is. Gokken via internet was illegaal, maar gebeurde wel al massaal. Een Nederlands bedrijf als iDEAL kon zonder juridische problemen de betalingen laten verlopen. Dat intrigeerde Henk en Ron. "Ik wilde een betaalsysteem voor de gewone man", zegt Henk erover tijdens de zitting.

Parenclub

Hoe het idee voor de zuil is ontstaan is een saillant detail. Ondernemer Henk ten Voorde - hij wil graag met zijn volledige naam worden genoemd - was in een parenclub toen er bij hem een lampje ging branden. Ook zonder pinpas op zak moest je makkelijk kunnen betalen. Een betaalautomaat voor de casheconomie. Het liep anders. "De Cash Centers móesten en zouden verdwijnen", blikt hij nu terug.
Henk ten Voorde (links met spijkerbroek) ziet hoe een van zijn Cash Centers in beslag wordt genomen
Henk ten Voorde (links met spijkerbroek) ziet hoe een van zijn Cash Centers in beslag wordt genomen © Rijnmond
Een belangrijk deel van de aanklacht dat de betaalzuil toch vooral een gokzuil was, ligt in de opzet van website Forzza.com. Die zou alleen functioneren met een account gemaakt op een Cash Center. Het lijkt een nuance, maar het is wel belangrijk. De zuil zou niet alleen een betaalmiddel zijn, maar zeer nauw verweven met de goksite. Zonder Cash Center geen Forzza.com in de visie van justitie.
Advocaat Sander Janssen: "Mijn cliënt zweert op het leven van zijn kinderen dat dat niet zo is. Forzza was er al voor de Cash Centers en is er nog steeds." Om dat kracht bij te zetten laat de Rotterdamse Ron zien hoe hij in 2019 goed zat bij de 6-2 overwinning van Feyenoord op Ajax. Met een storting van zijn Mastercard vertienvoudigt hij twintig euro tot tweehonderd. Je kon dus op meer manieren betalen dan alleen met de terminal, wil hij zeggen.
"Gokken is een groot probleem, met name in arme buurten en onder jongeren. En er is nog steeds een toename aan verslaving." Justitie vindt dat de Cash Centers de samenleving weinig goeds hebben gebracht. Het gaat in de Rotterdamse rechtbank om het mogelijk maken van illegaal gokken, witwassen en valsheid in geschrifte. Omdat Henk en Ron nagenoeg blanco strafbladen hebben houdt hij zijn eis uiteindelijk relatief beperkt met een taakstraf, een boete en een voorwaardelijke gevangenisstraf.
Volgens de officier van justitie gaat het verder dan alleen gokken. "U maakte anonieme transacties met crimineel geld mogelijk. Het ging om grote bedragen. U trok geld met een dubieuze herkomst, minderjarigen en verslavingsgevoelige mensen aan."
Meer dan honderd Cash Centers werden er op 28 maart  2019 in beslag genomen
Meer dan honderd Cash Centers werden er op 28 maart 2019 in beslag genomen © Rijnmond
Dat het willens en wetens het overtreden van de wet was, daar gaat Henk ten Voorde niet in mee. "Wij waren Forzza niet. Waarom moesten wij tot op het bot kapot worden gemaakt? De Kansspelautoriteit wilde kost wat kost de Cash Centers van de markt halen. Blijkbaar mocht onze manier van betalen er niet zijn."
Advocaat Sander Janssen - hij verdedigt ook Willem Holleeder - noemt het een schande hoe de terminals op 28 maart 2019 massaal in beslag zijn genomen. "Deze zaak roept bij mij emotie op. Hij doet me denken aan de toeslagenaffaire. De overheid lijkt haar burgers soms wel aan te vallen. Deze burgers zijn klem gezet en hebben het onderspit gedolven. Had mijn cliënt gewoon gevraagd: stop ermee. Dan was hij de terminals zelf komen brengen."
Agenten tillen cash centers uit tientallen zaken in Rotterdam
Agenten tillen cash centers uit tientallen zaken in Rotterdam © MediaTV
De codenaam is 'Operatie Kassa' en in totaal zo'n 200 agenten nemen 106 machines in beslag. Dat zal met name het leven van Henk voorgoed veranderen. Henk raak in het hele proces zijn huis kwijt en belandt met zijn gezin in een tent. Zijn peperdure droomauto - een Audi - wordt in beslag genomen. Rekeningen worden bevroren.
Ook de nu 67-jarige Ron krijgt harde klappen. Hij wordt zwaar bedreigd door horeca-eigenaren die een machine hadden, de bank ziet hem aan voor crimineel en zijn bedrijf wankelt. In zijn slotwoord in de rechtbank bezweert hij nog eens dat hij de beste intenties had. "Ik was aan het pionieren geslagen. Maar vlak voor mijn pensioen ga ik toch niet kruiwagens omkiepen en mijn bedrijf en huis in de waagschaal stellen?"
De zitting eindigt bijzonder. Henk geeft de officier een miniatuurversie van zijn Audi cadeau aan de officier. "Ik groet u als arm, maar gelukkig mens. Sinds u in mijn leven bent gekomen, ben ik een leukere vader." Om dat gebaar kan de man in de zwarte toga best lachen. "Hij is toch niet meer dan vijftig euro?" Daarmee doelt de aanklager vermoedelijk op het maximumbedrag aan cadeaus dat hij mag ontvangen. Dan accepteert hij het wagentje en zet hem op zijn bureau.
Omdat het een complexe zaak is, neemt de Rotterdamse rechtbank extra bedenktijd. Uitspraak is over vier weken. De complete eis is naast twee maal 240 uur werkstraf en een boete van 120.000 euro voor het nog bestaande bedrijf van Ron ook een voorwaardelijke celstraf van een jaar en in totaal 700.000 euro boete voor de inmiddels failliete maatschappijen die met de Cash Centers verbonden waren.
Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl