KUNST

De enorm grote Nachtwacht hangt nu zomaar in Schiedam

Het kunstwerk staat de nu tijdelijk in Schiedam
Het kunstwerk staat de nu tijdelijk in Schiedam © SCHIE
Het is even met de ogen knipperen, maar hij staat er toch echt: De Nachtwacht op ware grote, in verzorgingshuis De Schiewaegh in Schiedam. Het wereldberoemde schilderij is op reis. Het origineel hangt natuurlijk in het Rijksmuseum in Amsterdam, maar deze één op één kopie is nu voor de bewoners van de Frankelandgroep te aanschouwen.
Sinds de coronaperiode doet het beroemde werk van Rembrandt van Rijn verzorgingshuizen in het hele land aan. Tijdens de opbouw van het levensgrote werk komen enkele bewoners van de Schiewaegh al nieuwsgierig kijken. Want het werk is - net als het origineel - zo'n vier bij vijf meter groot en direct flink aanwezig in de eetzaal. Jordan Swierski bouwt het schilderij al geruime tijd in verschillende verzorgingshuizen op. “Ons bedrijf ging tijdens de coronapandemie samen met het Rijksmuseum brainstormen. We vonden het zo erg dat deze mensen niet meer langs konden komen. Toen dachten we: ‘laten we de Nachtwacht naar ze toe brengen!’”

Laat belletje

En zo kwam De Schiewaegh ook op het idee te vragen of het het schilderij mocht lenen, vertelt locatiemanager Natasja Heij aan SCHIE. “Ik zag op internet dat een andere organisatie ‘m had staan. Toen heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een mailtje gestuurd." Dat betekende niet dat het schilderij ook snel in Schiedam was. “We kwamen op een wachtlijst terecht en vorige week kreeg ik opeens een telefoontje met de vraag of ie geplaatst kon worden."
"We willen het stukje kunst naar de mensen brengen", is volgens Heij de belangrijkste reden om het kunstwerk de komende drie weken te plaatsen. "Maar ook zodat de bewoners het gesprek erover kunnen voeren met elkaar. We hopen dat de bewoners hun verhalen met elkaar gaan delen en het doek van dichtbij kunnen bekijken."
Die ervaring van het delen van verhalen heeft Swierski al meerdere malen meegemaakt als hij het schilderij weer komt ophalen. "Ze komen naar ons toe en vertellen dat ze het geweldig vinden. Dan komen ze met verhalen over hun vader of moeder, die schilder was. Dan denken ze toch nog even terug aan familie. Dat vind ik heel mooi om te horen."
Het schilderij staat de komende drie weken nog in De Schiewaegh. De eerste twee weken is het kunstwerk alleen te zien voor de bewoners van de Frankelandgroep. Daarna kunnen andere Schiedammers nog een week een kijkje komen nemen tussen 14:00 uur en 17:00 uur.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.