LOKAAL

GGD werkt keihard om meer jongeren tegen HPV te vaccineren: 'Ze weten vaak niet wat het is'

Het hpv-vaccin wordt klaargemaakt
Het hpv-vaccin wordt klaargemaakt © SCHIE
Het is een virus dat zo'n tachtig procent van de bevolking eens of meerdere keren oploopt, maar in sommige gevallen kan leiden tot wel zes verschillende soorten kanker. HPV, het humaan papillomavirus, is relatief onbekend gezien de hoeveelheid besmettingen. De GGD is nu bezig met een inhaalslag, om zoveel mogelijk jongeren tegen het virus te vaccineren. Op meer dan tien plekken in de regio kunnen mensen terecht voor een prik.
De HPV-vaccinatie wordt sinds 2010 gegeven en zit in het rijksvaccinatieprogramma. In eerste instantie werden alleen meisjes opgeroepen om de prik te halen. Twee types van het virus kunnen leiden tot verschillende soorten kanker, waarvan baarmoederhalskanker het meest voorkomt. Daardoor werd lang gedacht dat dit probleem alleen bij vrouwen ontstond. Rosanne Verwijs is arts bij de GGD. Zij benadrukt het tegendeel bij SCHIE. “Ook mannen kunnen kanker krijgen van HPV. Elk jaar krijgen 400 mannen en 1100 vrouwen kanker door HPV.”
Inmiddels zijn in Nederland ruim 1 miljoen tieners gevaccineerd en sinds vorig jaar worden alle jongeren die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003, uitgenodigd om de prik te halen. Hoewel jongeren zich veel soa’s (sexueel overdraagbare aandoeningen) voor de geest kunnen halen dankzij de voorlichting op school, kennen ze het HPV vaak niet. Het virus heeft veel vergelijkbare kenmerken met een soa, zegt GGD-arts Verwijs. Men kan er besmet mee raken: "Door seksueel contact, maar ook door orale seks en contact via de hand of de mond kan het virus zich verspreiden." Ze vervolgt met een reeks kankersoorten waar het virus toe kan leiden bij een deel van de slachtoffers: “Baarmoederhalskanker komt vaak voor, maar daarnaast ook keel- en mondkanker en kanker van de penis, de anus en de vagina."
Dat jongeren weinig over het virus weten, werd op straat bij een rondgang door SCHIE en RTV Dordrecht ook al duidelijk. Zowel jongeren in Schiedam als in Dordrecht tasten veelal in het duister. "Ik ben er niet echt bekend mee. En ik denk dat ik er ook nog geen uitnodiging voor heb gehad", zegt een van hen. En: "Ik weet niet precies wat het is, maar volgens mij is het een virus."
RTV Dordrecht peilde op straat hoeveel jongeren weten over HPV:
GGD-projectleider Debby Russel erkent dat lang niet iedereen weet wat het virus inhoudt. "Jongeren weten niet wat het is. Dat is bij ons ook bekend. Daarom zijn we in januari gestart met een landelijke campagne om mensen te motiveren om meer informatie hierover te krijgen." Dat gebeurt onder meer via voorlichting op scholen, maar bijvoorbeeld ook op drukke ov-punten.

Geen priklocatie in Schiedam

Voor een goede bescherming zijn twee vaccinaties nodig met een tussenperiode van een half jaar. Als de eerste prik voor 1 juli wordt gehaald, zijn beide vaccinaties kosteloos. Vooralsnog kunnen mensen op acht plekken in de regio Rotterdam-Rijnmond en op drie plekken in Zuid-Holland Zuid terecht. "We onderzoeken of het nodig is om dat verder uit te breiden", zegt Russel.
De GGD Zuid-Holland Zuid ziet in ieder geval dat er veel animo is voor de vaccinatie. "Het zijn voor het merendeel jongens die komen. Dat is logisch, omdat zij nog niet eerder een uitnodiging hebben gehad", zegt een woordvoerder tegen Rijnmond. "Bij de meisjes valt op dat ze vooral hun tweede vaccinatie komen halen."
Dit verhaal is een samenwerking met SCHIE en RTV Dordrecht.