FEYENOORD

Patrick Lodewijks over Feyenoord - PSV, de topper winnen in de spelerstunnel en de toekomst in Oranje van Bijlow

Patrick Lodewijks  bij het Nederlands elftal
Patrick Lodewijks bij het Nederlands elftal © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Patrick Lodewijks lacht. Hij is weer terug in de voetballerij, als keeperstrainer van Oranje. Zijn derde termijn alweer, naast de eveneens teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman. Lodewijks nam een tijdje afstand van de voetbalwereld om, zoals hij het zelf noemt, te 'resetten'. Vijftien maanden om precies te zijn. Hij keek in die periode ook lang niet meer alle wedstrijden op televisie. Dat is inmiddels wel anders. Zondag is het Feyenoord - PSV, voor Lodewijks een bijzonder duel vanwege zijn verleden bij beide clubs. Wij zochten de 55-jarige Eindhovenaar, die tegenwoordig in Limburg woont, op in zijn kantoor aan huis.
Oude voetbalshirts heeft Lodewijks thuis niet meer. Van PSV niet, FC Groningen niet en dus ook niet van Feyenoord. Wel staan er drie mininatuur KNVB-bekers in zijn kast en een kleine cup met grote oren, van de Europa Cup 1-winst met PSV in 1988. Hij was reservekeeper. In een andere kast siert een schaalmodel van de Kuip. "Dat was het wel", vertelt Lodewijks. "Soms vind ik dat best jammer. Mijn laatste shirt, van Feyenoord, gaf ik aan een ziek kindje. Zo ben ik wel, ja."
Lodewijks heeft een lang verleden bij Feyenoord en PSV, de clubs die zondag de 67ste editie spelen in de Kuip. Hij groeide op in Eindhoven, zag als kleine jongen met zijn opa Jan van Beveren keepen, en stond lang onder contract bij PSV. Veelal als tweede doelman achter Hans van Breukelen en later Ronald Waterreus. In een tussenliggende periode speelde hij bij FC Groningen, maar in de herfst van zijn carrière verkaste Lodewijks naar Feyenoord. Het seizoen na de UEFA Cup-winst van Feyenoord in 2002. "Dat zijn misschien wel de mooiste jaren van mijn carrière geweest, omdat ik dat niet meer verwacht had. Ik moest weg bij PSV, was 35 jaar, en Feyenoord pikte mij op. En daarna ben ik ook nog negen jaar keeperstrainer geweest en coach van de beloften."
Bij welke club ligt gevoel van Lodewijks nu, Feyenoord of PSV?
Als voetballer maakte Lodewijks dus veel edities mee van Feyenoord - PSV. In dienst van de Eindhovenaren won hij zelden in de Kuip. Na Lodewijks' onverwachte overstap van PSV naar Feyenoord, stond hij in het seizoen 2002/2003 tegenover de club die hij zo lang diende. PSV werd kampioen, maar verloor twee keer van Feyenoord. Twee keer met Lodewijks op doel bij Feyenoord. Aan de editie in de Kuip, in mei 2003, bewaart de oud-doelman mooie herinneringen.
"Wij wonnen die wedstrijd met 3-1 (drie goals Pierre van Hooijdonk, red.). Het meest bijzondere was dat ik nog veel jongens kende van PSV. We stonden in de catacomben, daar beneden. Met Pierre, Paul Bosvelt, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe en Shinji Ono. Echt een goed elftal. Wij stonden links en PSV rechts, we keken en dachten: wij winnen vandaag, er gaat niets fout vandaag. Zo ga je ook die trap omhoog. Dat is ook wel een beetje de magie van de Kuip."
Patrick Lodewijks over Feyenoord - PSV (18 mei 2003)
Lodewijks kan zich, weer wat jaartjes eerder, ook nog een editie herinneren als speler van PSV tegen Feyenoord. De Rotterdammers wonnen wel, met 3-1. "Dat was in het kampioensjaar van Feyenoord in '99, met Julio Cruz in de spits. Ik viel toen in, na een rode kaart van Ronald Waterreus. Dat was een soort damage control, de schade beperkt houden. Daar had ik wel een aandeel in."
Hij vervolgt: "Het was ook echt zo dat ik als speler van PSV anders naar de Kuip ging, met een ander gevoel, dan voor een wedstrijd van PSV in de Arena. Maar als ik als speler van Feyenoord naar Ajax ging, was het gevoel wéér héél anders. De Kuip blijft een fantastisch stadion om in te spelen. Dat vond ik ook als speler van PSV. De Kuip kan een wedstrijd omdraaien."
En dat merkte Lodewijks vooral in zijn periode als keeper van Feyenoord. Ook tegen PSV. "Als het nodig was stookten wij zelf het vuurtje op. Ging je een opstootje forceren. Huppakee, even de Kuip wakker schudden", lacht hij.
Deze maand tien jaar geleden liep Feyenoord - PSV (2-1) na de wedstrijd in de catacomben uit de hand. Koeman was trainer van Feyenoord, Dick Advocaat van PSV. Jeremain Lens (PSV) had het in die wedstrijd aan de stok met Joris Mathijsen (Feyenoord) en wachtte hem binnen op na het duel. Lodewijks, toen keeperstrainer in de Kuip, lacht als hij denkt aan dat moment.
"Ja, daar stond ik tussen. Tijdens de wedstrijd zat ik op de tribune en ik merkte na de wedstrijd al snel dat we in de buurt moesten blijven. Na dat akkefietje waren ze nog niet klaar met elkaar. Weet je, ik moet er nu wel om lachen, maar het was natuurlijk niet goed. Een heel slecht voorbeeld. De camera's stonden er vol op."
Kijk hieronder naar het tumult na die editie in 2013:
De magie van het stadion fascineert Lodewijks. Hij zag ook regelmatig dat jonge spelers daar last van hadden. "Het heeft ook iets bijzonders hè, als je het nog nooit meegemaakt hebt. Je staat in een tunnel beneden en je gaat die trap op. Dat is nergens zo. Als je daar staat en je ziet als eerste die bovenste ring verschijnen, die dan helemaal vol zit, dan komt alles er wel bij. Als je daar niet op voorbereid bent, omdat je die ervaring niet hebt, dan kan het alle kanten op gaan."

Terugkeer bij Oranje

Zoals gezegd: Lodewijks is weer terug bij Oranje. Hij zit weer in voetbalstadions om naar keepers te kijken voor het Nederlands elftal. "Leuk weer ja. Ik heb een tijd niets gedaan. Dat is me, moet ik zeggen, ook heel goed bevallen. Na het overlijden van mijn vrouw in 2015 (Lodewijks' vrouw overleed bij een verkeersongeluk, red.) ben ik doorgegaan. Bij Feyenoord, Everton, daarna weer Oranje, en daarna had ik voor het eerst niets. Ik noemde het 'resetten'. Die maanden zijn prettig geweest. De tuin heeft er nog nooit zo mooi bijgelegen, ha ha."
Het loskoppelen van de voetballerij gaf Lodewijks tijd om het overlijden van zijn vrouw een plek te geven, vertelt hij. "Je weet wel wat er gebeurd is, maar op dat moment liet ik het echt toe. Dat was voor mij wel heel prettig, die periode. Ik keek ook geen voetbal na mijn vertrek bij de KNVB in 2021, ik was er even klaar mee. Daarna ga je toch weer kijken. Ook Feyenoord weer, toen het spannend werd in de Conference League. Die duels met Marseille. En ja, ook als Feyenoord tegen PSV speelde."
"Ik merkte dat het bij mij weer een beetje begon te kriebelen toen Ronald Koeman belde. Nu een jaar geleden. Ik was weer benieuwd voor het nieuwe seizoen. Ik merkte dat ik nog wel ambitie had, bij een land, en toen kwam Ronald. Toen was de keuze (voor het Nederlands elftal, red.) makkelijk."

Justin Bijlow

In maart speelt Oranje de eerste wedstrijden onder leiding van bondscoach Ronald Koeman, tegen Frankrijk en Gibraltar (in de Kuip). Grote vraag is met welke doelman onder de lat. Andries Noppert kreeg tijdens het WK in Qatar van Louis van Gaal de voorkeur boven Justin Bijlow. Over een keuze laat Lodewijks zich niet uit. De keeperstrainer van Oranje heeft met veel potentiele kandidaten al een kennismakingsgesprek gehad. Het gesprek met Bijlow in Rotterdam volgt volgende week. "Maar dat is geen kennismaking, want we kennen elkaar al heel lang. Ik heb Justin op z'n 16e of 17e meegenomen op trainingskamp in Portugal."
Lodewijks volgt de doelman van Feyenoord nauwlettend. "Ik vind het hartstikke mooi hoe hij er opstaat. Maar ik kijk nu wel met een andere blik naar hem. De lat ligt nu op het niveau Oranje. Die lat moet aangetikt worden. Maar Justin is een talent. Dat is hij nog steeds, met zijn 25 jaar. Als keeper blijf je lang een talent. Maar het gaat nu snel met hem, ook door de Europese wedstrijden met Feyenoord. De druk die dan groter wordt."
Feyenoord-doelman Justin Bijlow houdt zijn ploeg tegen FC Twente meermaals op de been
Feyenoord-doelman Justin Bijlow houdt zijn ploeg tegen FC Twente meermaals op de been © VK Sportphoto - Tom Bode
In september 2021 debuteerde Bijlow in het Nederlands elftal. "Daarmee verschuift je eigen lat ook", vindt Lodewijks. "Op dat niveau moet hij blijven. Justin maakt een goede ontwikkeling door. Als je 25 jaar bent, ben je relatief jong. Hij staat bij mij op de lijst. Of hij bovenaan staat? Daar kan ik geen antwoord op geven. De potentie van Justin is dusdanig dat hij zelf moet zorgen dat hij bovenaan die lijst staat."
Ook dit seizoen ziet Lodewijks Bijlow groeien. "Hij is rustiger. Het lijkt wel of hij, en dit klinkt een beetje ingewikkeld, wat over heeft. Hij heeft ook best wat kritiek gekregen over zijn fitheid. Maar als je die gevallen apart analyseert, zijn het vaak contactblessures geweest. Ook dat is ervaring. Ik denk dat Justin wel tot de top van Nederland behoort, maar ook Noppert heeft zich verrassend snel ontwikkeld en Jasper Cillessen heeft een schat aan ervaring. Het is aan de bondscoach en mij om een keuze te maken."
'De potentie van Justin is dusdanig dat hij zelf moet zorgen dat hij bovenaan die lijst staat'
Dan naar de wedstrijd van zondag. "Ik kijk er wel naar uit, omdat het altijd speciale wedstrijden zijn. En zeker als je mijn verleden bij beide clubs meeneemt. Je weet bij Feyenoord - PSV altijd dat het ergens om gaat. Ik ben wel enthousiast over dit Feyenoord. Ze hebben Ajax (1-1) zestig minuten lang overklast. Ook van het werk van Arne Slot ben ik onder de indruk. Het is knap dat je met zoveel mutaties zo herkenbaar speelt. Dat vind ik mooi om te zien."
Lodewijks vindt het nog te vroeg om Feyenoord aan te wijzen als titelfavoriet, ondanks de koppositie in de eredivisie. "Tegen Ajax en FC Twente vond ik Feyenoord echt goed, maar ik heb ze ook in het stadion tegen NEC (2-0) gezien en tegen tien man vond ik de ploeg wel ver terugvallen. Maar Ajax is helemaal niet in vorm, PSV is moeizaam door de verkoop van Cody Gakpo en Noni Madueke, en Feyenoord is redelijk stabiel. AZ is een outsider maar denk ik niet volwassen genoeg en FC Twente vond ik sterk tegen Feyenoord. Het gaat om details. Dat ga je zondag ook zien bij Feyenoord - PSV. Als Feyenoord wint, worden ze echt tot titelfavoriet gebombardeerd."