EXPLOSIE

Politie ziet videodeurbel explosie Beverwaard over het hoofd; bekijk hier de beelden van de aanslag

De jongeman neemt alle tijd om het explosief te plaatsen en de ontstekingsdraad uit te rollen.
De jongeman neemt alle tijd om het explosief te plaatsen en de ontstekingsdraad uit te rollen. © Screenshot camerabeelden/Rijnmond
Na de explosie vannacht bij een woning in Rotterdam-Beverwaard heeft een videodeurbel met daarop cruciale beelden, urenlang op straat gelegen. Tijdens het politieonderzoek dat meteen na de explosie is gestart, is het apparaat door de agenten over het hoofd gezien. Een verslaggever van Rijnmond vond dit belangrijke bewijsmateriaal uiteindelijk. De bel lag onder wat glas, vlakbij de voordeur.
De videodeurbel ligt op slechts één meter afstand van de bewuste woning. Een woordvoerder van de politie laat weten: "Vannacht is er een forensisch rechercheur met een specialisatie op brand- en explosievenonderzoek ter plaatse geweest. Die heeft vannacht nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie en sporen veiliggesteld."
"Dat de deurbel in het donker over het hoofd is gezien is spijtig, maar we zijn blij dat hij door iemand gevonden is die de beelden met ons deelt, zodat het kan bijdragen aan het onderzoek naar de dader of daders."

Dader neemt alle tijd

Op de Lunenburgdam werd rond kwart voor één vrijdagnacht een explosief tot ontploffing gebracht. Op de videobeelden is duidelijk te zien dat een jongeman aan komt lopen en op zijn gemak een letter D op de muur spuit. Daarna neemt hij alle tijd om het explosief aan te brengen en een aansteekkabel daarvoor uit te rollen.
Kijk hier naar de beelden die de videodeurbel heeft opgenomen:
Dan is te zien hoe de jongen zijn mobiel tegen een boom zet en een video-opname maakt. Zo filmt de dader zijn eigen explosie. De bewoners van het pand, een vrouw met een zoon en een dochter, zijn op het moment van de explosie thuis. Op de videobeelden van de deurbel zie je dat de jongen wegloopt met de bedrading. Aan het einde van de draden houdt hij er iets bij en kijkt naar de woning. Daarna wordt het beeld zwart. Vermoedelijk is dat het moment van de explosie.
De deurbel waar het allemaal omgaat.
De deurbel waar het allemaal omgaat. © Rijnmond
Vrijdagochtend vroeg werden de bewoners van de Lunenburgdam in Beverwaard opgeschrikt door een harde knal. De gevel van het huis raakte hierbij zwaar beschadigd. De buurt is geschrokken, vertellen zij tegen Radio Rijnmond. "Ik voel mij echt onveilig hierdoor. Misschien doen ze wel meer dan ze vannacht hebben gedaan."
Er zijn geen gewonden gevallen bij de explosie. De politie heeft nog niemand aangehouden. Ook over de zwarte letter op de woning heeft de politie nog niks bekend gemaakt.

De deurbel, in de rode cirkel, ligt vlakbij de voordeur

De deurbel, in de rode cirkel, ligt vlak bij de voordeur.
De deurbel, in de rode cirkel, ligt vlak bij de voordeur. © Rijnmond