CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 4 februari: Make a wish!

Grutto's in de Biesbosch
Grutto's in de Biesbosch © Jacques van der Neut
Er is heel wat te wensen in Chris Natuurlijk van 4 februari. Bijvoorbeeld geld voor een natuurfilm over de Biesbosch, een bierterras voor circulaire biertjes, meer knotwilgen en een waddeneiland in de Rijnmond. Eén wens is al vervuld, een nieuwe online kunstroute in Rotterdam.
Wie wil er meehelpen om een natuurdocumentaire over de Biesbosch te maken? De Dordtse filmmaker Bas Kakes is begonnen met een crowdfundingsactie om zijn droom waar te maken, een film over de dieren, de natuur en de geschiedenis van de Biesbosch. Jacques van der Neut, gepensioneerd boswachter werkt mee aan de film. Tijdens een wandeling over het moerasachtige natuurpad Oosthaven in de Dordtse Biesbosch, vertellen de twee over de film en wat er nodig is om deze natuurdocumentaire te vervolmaken voor de bioscoop.
Filmmaker Bas Kakes en oud-boswachter Jacques van der Neut vragen om steun voor hun Biesboschnatuurdocumentaire
Filmmaker Bas Kakes en oud-boswachter Jacques van der Neut vragen om steun voor hun Biesboschnatuurdocumentaire © Rijnmond

Proosten met een circulair biertje

We moeten minder grondstoffen gebruiken, maar echt opschieten doet het nog niet met de circulaire economie. De afgelopen twee jaar hebben we zelfs meer afval verbrand, meer plastic gebruikt en minder lang gedaan met onze meubels en kleding. Dat het anders kan, kun je zien in de landelijke Week van de Circulaire economie van 6 tot en met 11 februari. Chris Natuurlijk krijgt een voorproefje van één van de expedities waarop je volgende week mee kunt in Blue City in Rotterdam. In het oude zwembad Tropicana hoort Chris Natuurlijk meer over bier van regenwater en een crowdfundingsactie voor een terras aan de Maas voor circulaire biertjes, over bouwstenen van zeewier en de herontdekking van de knotwilg in Nederland.
Ruben Krommenhoek van stadsbrouwerij Vet & Lazy en Jeanette Verdonk van Blue City proosten op de komst van een nieuw terras voor circulaire biertjes
Ruben Krommenhoek van stadsbrouwerij Vet & Lazy en Jeanette Verdonk van Blue City proosten op de komst van een nieuw terras voor circulaire biertjes © Rijnmond

Natuurkunst op Sculpture Park

De voorbereidingen voor de kunstbeurs Art Rotterdam - van 9 tot en met 12 februari in de Van Nelle Fabriek - zijn in volle gang. Dit jaar met een heel nieuw onderdeel, Sculpture Park. Daarin zijn grote beelden te zien die makkelijk buiten zouden kunnen staan. Ove Lucas, directeur van het Centrum voor Beeldende Kunst in Rotterdam, heeft meegewerkt aan Sculpture Park. Hij neemt Chris Natuurlijk mee naar de Westersingel waar hij vertelt over beelden op Sculpture Park die iets te maken hebben met natuur en over de nieuwe online versie van de Kunstroute Rotterdam - van Westersingel naar Wilhelminapier, die speciaal voor Sculpture Park is ontwikkeld.
Elevazione van Giuseppe Penone maakt deel uit van (de nieuwe online versie) van de Kunstroute Rotterdam
Elevazione van Giuseppe Penone maakt deel uit van (de nieuwe online versie) van de Kunstroute Rotterdam © Rijnmond

Een waddeneiland voor de Rijnmond

De missie van journalist Arjen van Veelen? De tekenen van de tijd laten zien. In zijn essay Rotterwad pleit de journalist uit Rotterdam voor het laten ontstaan van een waddeneiland voor de kust van Voorne om het verlies van natuurgebied de Beer door havens en industrie, goed te maken.
Zeehonden
Zeehonden © Pixabay
Zaterdag 4 februari van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.