GEORGANISEERDE MISDAAD

Politie kraakt opnieuw populair communicatiesysteem criminelen: golf van invallen en aanhoudingen, twee in Rotterdam

Twee aanhoudingen in Rotterdam na onderschepte cryptocommunicatie door politie
Twee aanhoudingen in Rotterdam na onderschepte cryptocommunicatie door politie © Archief/Pixabay
De politie heeft vrijdag twee invallen gedaan en twee verdachten aangehouden in Rotterdam. De twee kwamen in beeld doordat de politie maandenlang heeft kunnen meelezen met een cryptocommunicatiedienst die veel wordt gebruikt door criminelen. Op de Karel Doormanstraat is een 61-jarige verdachte aangehouden en op de Geullestraat een 56-jarige. Het gaat in beide gevallen om de bewoner van het pand.
Het gaat om de Exclu Messenger waarmee gebruikers versleutelde berichten naar elkaar kunnen sturen. De politie las vijf maanden mee en kwam vrijdag in actie. In het hele land werden tientallen invallen gedaan en ruim veertig mensen aangehouden. In Rotterdam kreeg de politie het vermoeden dat er in de huizen in de Karel Doormanstraat en Geullestraat geld en drugs opgeslagen lagen.
Uiteindelijk werd in het pand in de Geullestraat een geldbedrag gevonden en zijn in beide woningen gegevensdragers in beslag genomen. Die gaat de politie verder onderzoeken. Drie auto's werden in beslag genomen, omdat het vermoeden bestaat dat ze gekocht zijn met crimineel geld.

Exclu Messenger

Communicatiedienst Exclu Messenger beschrijft zich als een platform "met het meest geavanceerde encryptieprotocol ter wereld". Gebruikers betaalden 800 euro per half jaar om onderling berichten en beelden te kunnen uitwisselen. De dienst is inmiddels ontmanteld.

26Samber en 26Lytham

Het grootschalige onderzoek van de politie loopt al langere tijd en is opgesplitst in tweeën: 26Samber (gestart september 2020) en 26 Lytham (gestart eind april 2022). In 26Samber richt de opsporing zich op het versleutelde berichtensysteem. De politie deed onder meer invallen in Nederland en Duitsland. Onder de vrijdag aangehouden verdachten zijn ook eigenaren en beheerders van Exclu.
De recente doorbraak in het onderscheppen van het berichtenverkeer heeft in het kader van Lytham26 geleid tot 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in Nederland en België. De politie trof onder meer werkende drugslabs en een cocaïnewasserij aan, drugs, meer dan 4 miljoen cashgeld en meerdere vuurwapens. Het onderzoek loopt door, dus meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Vaker Pretty Good Privacy-systemen gekraakt

Het is niet de eerste keer dat de politie berichten onderschept op een communicatiedienst onderschept. Eerder kon de politie al meelezen op Ennetcom, SkyECC en PGP Safe.