Rotterdam doet opnieuw proef met groen licht voor alle fietsers

De gemeente Rotterdam heeft een nieuw kruispunt gevonden waar alle verkeerslichten voor fietsers tegelijk op groen kunnen. Op het kruispunt van de Boezemweg met de Gerdesiaweg begint op 14 november een proef.

De fietsers hoeven straks niet twee keer te wachten voor een stoplicht als ze linksaf willen op de kruising. Alle verkeerslichten voor het overige verkeer staan namelijk op rood. 

Ook de kans op zware ongevallen wordt kleiner, omdat fietsers niet meer in de dode hoek van een afslaande vrachtauto of bus belanden. 

Het is voor fietsers wel even wennen, omdat bestaande verkeersregels niet gelden. Zo hebben fietsers van rechts op de proefkruising geen voorrang. Fietsers krijgen het advies om op elkaar te letten. 

Op de kruising zijn daarom twee weken lang voorlichtingsteams aanwezig om fietsers uit te leggen wat de bedoeling is. Ook hangen er borden met uitleg. 

Mislukte proef

Vorig jaar mislukte een experiment op de kruising van de Admiraal de Ruyterweg en de Jonker Fransstraat al binnen enkele minuten. Kort nadat de lichten op groen gingen, botsten op twee verschillende plekken op het kruispunt fietsers op elkaar.

Wethouder Pex Langenberg legde de proef direct stil en kondigde een onderzoek aan.

Volgens experts werden de fietsers afgeleid door de vele journalisten die op de start van de test afgekomen waren. Maar omdat het in steden als Groningen en Enschede wel werkt, komt er een herkansing.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: