112

Eis twee jaar cel tegen Hellevoeter die met auto op een vol terras in Renesse inreed: 'Dat was niet mijn intentie'

De auto van de verdachte op een terras in Renesse
De auto van de verdachte op een terras in Renesse © Rias Baarda
Tegen de man (51) uit Hellevoetsluis die in augustus vorig jaar drie keer inreed op een vol terras in Renesse, is twee jaar cel geëist. Justitie wil ook dat hij drie jaar een rijontzegging krijgt van de rechter. De voormalige portier en ex-kickbokser John D. stond vrijdag voor de rechter in Middelburg. Omroep Zeeland was bij de zitting.
Die avond in augustus 2022 begon zo gezellig. De imposante verdachte (2,09 meter en volgens eigen zeggen 130 kilo) had zelfs nog even als MC gedraaid in feestcafé De Zoom in Renesse. Hij kende de eigenaar omdat hij eerder als beveiliger werkte in de horeca in Renesse.
Maar rond 01:00 uur draaide de sfeer om. De voormalige kickbokser kreeg van het personeel het advies om naar huis te gaan, maar liep in plaats daarvan met een biertje in de hand naar het tegenover gelegen café De Stulp.

Opgefokt en briesend

Daar was hij echter niet welkom met zijn glas. Er vielen wat woorden, klappen en trappen tussen de verdachte en de portiers. Opgefokt en briesend liep de Hellevoeter weg. Maar, zoals ook de portiers al vermoedden, niet voor lang. Even later kwam hij terug met zijn auto en reed één keer op het terras van De Stulp in en vervolgens twee keer op het terras van De Zoom.

'Ik was fout'

De beveiligingsbeelden die in de rechtszaal vertoond werden, vond John zelf ook 'wel heftig' zo zei hij in de rechtbank. "Ik weet dat ik fout ben geweest, het was niet mijn intentie om dit te doen."
Op de beelden is te zien hoe de verdachte met een redelijke snelheid tot drie keer toe inrijdt op de drukke terrassen en hoe mensen in paniek wegspringen en gillen. Volgens het Openbaar Ministerie is het een wonder dat er geen doden of zwaargewonden zijn gevallen.

Geen poging tot moord

Toch vindt het OM dat de man vrijgesproken moet worden van poging tot moord, omdat hij wel enigszins remde toen hij de terrassen opreed. Een muurtje bood bezoekers daarbij bescherming. Het is dan ook niet aannemelijk dat ze hadden kunnen overlijden door de actie. Wel acht het OM zware mishandeling met voorbedachte rade, bedreiging en vernieling bewezen.
De officier van justitie telt in de strafeis van twee jaar cel mee dat de verdachte al een stevig strafblad heeft met meerdere geweldsincidenten. Zo werd hij in 2017 België veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf toen hij als portier een bezoeker in coma sloeg.

Emotionele opwelling

De advocaat van de man vindt twee jaar cel te veel van het goede. Volgens haar heeft de man in een emotionele opwelling gehandeld en is er geen sprake van voorbedachte rade. Ze pleit voor een half jaar cel, ongeveer gelijk aan het voorarrest van haar cliënt.
De verdachte heeft de bijnaam 'The Giant'. Hij vertelde de rechter dat het niet leuk is om vast te zitten. "Ik ben mijn baan kwijtgeraakt. Maar volg hier wel een opleiding tot heftruckchauffeur. Daar kan ik binnenkort mijn diploma voor halen."
De rechtbank doet vrijdag 17 februari uitspraak.