SPARTA

Sparta moet genoegen nemen met een punt op bezoek bij Fortuna Sittard

Sparta-doelman Nick Olij redde zijn ploeg een paar keer tegen Fortuna Sittard
Sparta-doelman Nick Olij redde zijn ploeg een paar keer tegen Fortuna Sittard © Orange Pictures - Broer van den Boom
In de eredivisie heeft Sparta een punt gepakt bij Fortuna Sittard. Scoren deden beide teams alleen niet. Het duel eindigde in Zuid-Limburg zoals het begon (0-0).
Drie belangrijke momenten in Fortuna Sittard-Sparta
Drie belangrijke momenten in Fortuna Sittard-Sparta © Orange Pictures - Broer van den Boom
Even had iedere Sparta-supporter een flashback naar een moment dat eerder dit seizoen zich afspeelde. Vlak na de aftrap flitste Sparta, dat 'een ode aan de nacht' maakte door in het speciale zwarte 'Jules Deelder-shirt' te spelen, door de defensie van Fortuna Sittard. Weer was Vito van Crooij, net als tegen AZ, de verdedigers te slim af. De buitenspeler van de Rotterdammers stond echter buitenspel. Anders had de aanvaller wederom na enkele seconden kunnen scoren.
Vito van Crooij na Fortuna Sittard-Sparta (0-0): 'Misschien moeten we iets opportunistischer zijn'
In de vijfde minuut was Fortuna Sittard dichtbij het openingsdoelpunt. Oud-Feyenoorder Oguzhan Özyakup had namelijk een fraaie actie in huis. Aan de rechterkant van het zestienmetergebied probeerde de middenvelder Sparta-doelman Nick Olij in de korte hoek te passeren. De keeper van de bezoekers ging goed plat en tikte de bal tot een hoekschop. De toon leek met deze twee gebeurtenissen gezet.
Jonathan de Guzmán startte weer voor het eerst in de basis bij Sparta sinds oktober 2022
Maar de wedstrijd kreeg, ondanks het hoopvolle begin, niet het spektakel waar vervolgens stiekem op werd gehoopt. Het spel lag in de eerste helft regelmatig stil en beide teams voetbalden amper kansen bij elkaar. Vlak voor het halfuur dook Sparta plotseling voor het doel van Fortuna Sittard op. Uit een voorzet van Shurandy Sambo knikte Tobias Lauritsen de bal naast. Vanaf dat moment ging het bij de bezoekers iets beter lopen. Al moest Sparta oppassen bij een soortgelijke kans voor Iñigo Córdoba. De poging van de Spanjaard belandde op het dak van de Rotterdamse goal.

In evenwicht

Sparta behield na de rust het initiatief. Zo had Van Crooij een prima voorzet in huis, die Joshua Kitolano echter niet met het hoofd raak kopte. Die kans had de eerste goal van de avond moeten zijn, maar de Noor knikte de bal naast het doel van Fortuna Sittard. Even later vergat Lauritsen een voet uit te steken bij een indraaiende bal van Younes Namli.
Joshua Kitolano kreeg namens Sparta tegen Fortuna Sittard een kopkans
Joshua Kitolano kreeg namens Sparta tegen Fortuna Sittard een kopkans © Orange Pictures - Broer van den Boom
Fortuna Sittard had tot een uur weinig in de melk te brokkelen, maar na het uur beten de Limburgers van zich af. Kristijan Bistrovic, Tijjani Noslin en Burak Yilmaz waren dichtbij een doelpunt voor de thuisploeg. Zij vonden telkens Sparta-keeper Olij op hun weg.
In de slotfase rechtte Sparta enigszins de rug en kregen de Rotterdammers met Namli een grote kans. De Marokkaanse Deen stuitte echter op Fortuna-keeper Ivor Pandur. Córdoba liet vlak voor tijd na om Fortuna Sittard de overwinning te bezorgen. De Spaanse aanvaller trapte een grote schietkans hoog over. Daarmee blijft Sparta op de zesde plek staan in de eredivisie met 34 punten uit twintig duels.
Maurice Steijn: 'Sparta was niet bij machte om voor de winst te gaan'

Fortuna Sittard - Sparta 0-0

Opstelling Sparta: Olij; Sambo, Abels, Auassar, Pinto; De Guzmán, Verschueren, Kitolano; Namli (76' Tahiri), Lauritsen, Van Crooij