VERKEER

Deels afgesloten Heinenoordtunnel zorgt voor file en veel vertraging in Hoeksche Waard

Veel auto's willen met het veer Nieuw-Beijerland-Hekelingen mee
Veel auto's willen met het veer Nieuw-Beijerland-Hekelingen mee © Twitter - @HansieeeeFR
In de Hoeksche Waard heeft deze zaterdag tot het einde van de middag een lange file gestaan op de N217 richting 's -Gravendeel. Dit vanwege de afgesloten Heinenoordtunnel in de A29 richting Rotterdam. Verkeer is aangewezen op de enige overgebleven ontsluitingsweg richting Rotterdam en verder: de Kiltunnel, die bovenkomt bij 's-Gravendeel.
De vertragingen liepen op tot zeker drie kwartier. Ook op binnenwegen naar de N217 was het zaterdag drukker dan normaal.
Rijkswaterstaat is bezig de Heinenoordtunnel in beide richtingen grondig te renoveren en heeft daarvoor twee jaar uitgetrokken. Dit weekend is de tunnelbuis richting Rotterdam volledig dicht; verkeer kan er maandagochtend vanaf 05:00 uur weer door.
Het blijft niet bij dit weekend: later deze maand en in de maanden daarna zijn er meerdere weekenden gepland waarin de tunnel richting Bergen op Zoom of Rotterdam volledig dicht is. Bovendien gaat het reguliere onderhoud ook gewoon door, waardoor de tunnel met een zekere regelmaat voor een nacht afgesloten is.
Als de tunnelbuis richting Rotterdam dicht is, is de Kiltunnel richting Dordrecht en de A16 tolvrij. Richting de Hoeksche Waard moet gewoon het reguliere tarief van 2 euro worden betaald. Telecardhouders betalen 1,45 euro per keer.
RIjkswaterstaat sluit dit en volgend jaar regelmatig de Heinenoordtunnel af voor renovatiewerkzaamheden. De tunnel is deze maand nog drie weekenden afgesloten. Van vrijdag 10 februari 22:00 uur tot maandag 13 februari 05:00 uur richting Rotterdam. Van vrijdag 17 februari 22:00 uur tot maandag 20 februari 05:00 uur richting Bergen op Zoom, en tenslotte van vrijdag 24 februari 22:00 uur tot dinsdag 28 februari 05:00 uur richting Rotterdam. Ga voor een compleet overzicht van de sluitingen in de maanden daarna naar de speciale website van Rijkswaterstaat.
Een alternatieve manier om de Hoeksche Waard toch via de noordkant richting Rotterdam te verlaten, is via het veer Nieuw-Beijerland-Hekelingen. Website Hoekschnieuws.nl meldt dat het ook daar overdag druk was: er stond permanent een lange rij auto's te wachten voor de overtocht. De pont vaart dagelijks van 05:30 uur tot 23:00 uur.