EXCELSIOR

Aluminium speelt hoofdrol bij Excelsior tegen RKC Waalwijk

RKC-doelman Etienne Vaessen wilde al vroeg shirtje ruilen met Marouan Azarkan.
RKC-doelman Etienne Vaessen wilde al vroeg shirtje ruilen met Marouan Azarkan. © Orange Pictures
Het mag een wonder genoemd worden dat Excelsior en RKC Waalwijk niet tot scoren kwamen op zaterdagavond. In een goed gevuld Van Donge & De Roo Stadion werd het aluminium wel drie keer geraakt, maar de bal wilde er niet in. Daardoor stapten de ploegen met dezelfde stand van het veld als waar ze mee begonnen: 0-0.
Drie belangrijke momenten in Excelsior-RKC Waalwijk
Drie belangrijke momenten in Excelsior-RKC Waalwijk © Orange Pictures
Nog voordat er ook maar vijf minuten gespeeld waren, meldde Excelsior zich al bij het doel van RKC. Marouan Azarkan draaide snel weg op het middenveld, maar zijn steekbal die volgde was ietwat hard, waardoor RKC-doelman Etienne Vaessen in kon grijpen. Niet veel later waren de bezoekers uit Waalwijk gevaarlijk. Julen Lobete dook bij een lage voorzet op bij de eerste paal, maar Excelsior-keeper Stijn van Gassel bracht redding met zijn voet. De beginfase was levendig, met twee teams die op zoek waren naar het eerste doelpunt.
Excelsior liet zien dat het met het positiespel wel goed zit. Azarkan gaf de bal met een hakje aan spits Reda Kharchouch, die knap wegdraaide en op doel vuurde. Het schot was echter een prooi voor Vaessen. Diezelfde keeper stompte later in de eerste helft een voorzet van Peer Koopmeiners weg, maar de bal viel op het hoofd van Couhaib Driouech. Zijn inzet werd ruim voor de lijn weggewerkt door de RKC-verdediging.
Marinus Dijkhuizen koestert met Excelsior het 0-0 gelijkspel tegen RKC Waalwijk
Saai was de eerste helft in Rotterdam zeker niet. Vurnon Anita leverde een piekfijne voorzet af op het hoofd van Iliass Bel Hassani. Zijn kopbal belandde in het handen van een sterk keepende Van Gassel. Niet veel later kwam RKC nog dichterbij de voorsprong. Aanvoerder Redouan El Yaakoubi was de bal kwijt na een voorzet en Mats Seuntjes snoepte de bal voor zijn voeten weg. Dit keer had Van Gassel geen antwoord op de inzet, maar de paal bracht gelukkig voor Excelsior redding. Op slag van rust kwam Excelsior nog eens goed weg, want ook Lobete raakte het aluminium.

Veel spektakel, maar geen goals

In de openingsfase na de pauze golfde het spel op-en-neer. Zulke grote kansen als in de eerste helft bleven uit, waardoor het wachten bleef op doelpunten. Debutant Vicente Besuijen bracht wel wat leven in de brouwerij, maar ook hij kwam niet in de gelegenheid om Vaessen te testen. Net voordat het laatste kwartier inging, werd Excelsior echt gevaarlijk. Kenzo Goudmijn speelde zichzelf knap vrij op het middenveld en schoot op doel. Zijn inzet spatte kapot op de lat.
Vicente Besuijen voelt zich welkom bij Excelsior
Dat Excelsior op zaterdagavond geen doelpunt tegen kreeg, was mede te danken aan Van Gassel. Vijf minuten voor tijd bracht hij opnieuw knap redding, nu op de kopbal van Michiel Kramer. Excelsior schreeuwde kort voor het eindsignaal nog om een handsbal op de achterlijn, maar scheidsrechter Marc Nagtegaal verhoorde de gebeden van de Kralingers niet. RKC dacht de drie punten nog binnen te slepen op de valreep, maar het schot van Shawn Adewoye ging ruim over.
Daardoor bleef het, wonder boven wonder, 0-0 in Rotterdam. Met het puntje dat die uitslag oplevert schuift Excelsior één plekje op in de ranglijst, naar de dertiende plaats. De ploeg van Marinus Dijkhuizen speelt vrijdag de volgende wedstrijd in de eredivisie, op bezoek bij AZ.
Noah Naujoks vindt zijn overstap van Feyenoord naar Excelsior heel logisch: 'Meer kans op speeltijd'

Excelsior - RKC Waalwijk 0-0

Opstelling Excelsior: Van Gassel, Horemans, El Yaakoubi, Nieuwpoort, Tjoe-A-On, Koopmeiners, Goudmijn (83' Naujoks), Driouech (46' Besuijen), Azarkan, Lamprou (46' Baas), Kharchouch (68' Van Duinen)