Evides spoelt Vlaardingse waterleidingen door met chloor

Waterbedrijf Evides gaat het waterleidingnetwerk in Vlaardingen doorspoelen met een kleine dosering chloor. Dit om de E.Coli-bacterie onschadelijk te maken die in het drinkwater van de stad is aangetroffen.

Evides start rond 15:30 uur donderdagmiddag vanuit Vlaardingen met het toevoegen van de stof. "We verwachten dat daarmee een einde komt aan de problemen met de bacterie", zegt Lydia Slob van waterbedrijf Evides.

Het toevoegen van het chloor is een proces dat tot en met vrijdagochtend duurt. Daarna duurt het nog zeker 24 uur voordat de bacterie is verdwenen.

De maatregel kan vrijdag leiden tot kleur- en smaakverandering van het kraanwater. Dit komt omdat het water met een andere snelheid en stroomrichting door het leidingnet gaat.

Het eerdere kookadvies blijft dan ook van kracht: aangeraden wordt om water voor eten en
drinken eerst drie minuten te koken. Dat advies geldt zeker tot en met zaterdag.

Niet gevaarlijk


Het toevoegen van chloor aan het water zorgt dus voor een smaakverandering, maar gevaarlijk is het niet, benadrukt Evides. "Het gaat om hele kleine hoeveelheden. In Nederland werd deze hoeveelheid tot 2005 nog aan het water toegevoegd. Veel mensen herkennen deze smaak ook aan hun vakantie in het buitenland.

Ook als het water een bruine kleur heeft, dan is het niet slecht voor de gezondheid. "Het gaat niet om gevaarlijke stoffen", gaat Slob verder. "En het kan gewoon gedronken worden, mits het drie minuten gekookt wordt."

Bacterie nog aanwezig


Nieuwe metingen van het drinkwater hebben aangetoond dat de E.coli-bacterie nog in het kraanwater aanwezig is. Evides treft deze maatregelen om de bacterie aan te pakken.

Het chloor wordt gericht ingezet. “Het leveringsgebied in Vlaardingen is ‘ingeblokt’ en de bacterie en het chloor kunnen zich niet buiten dit gebied verspreiden”, verzekert het waterbedrijf.

In Vlaardingen wordt ook een aantal brandkranen opengezet. Dat zorgt voor een hoger waterverbruik en daarmee een snellere desinfectie van het waternet.

Oorzaak


De oorzaak van de E.Coli-uitbraak is nog altijd niet duidelijk. "Dat moet nog blijken uit onderzoek", gaat Slob verder. "Ons idee is dat de bacterie zich heeft kunnen verspreiden door werkzaamheden."

In de Zeemanstraat in Vlaardingen is donderdagmiddag een waterleiding gesprongen. De Zeemanstraat staat gedeeltelijk blank en driehonderd huizen hebben geen water. Volgens Evides staat de gesprongen waterleiding helemaal los van de E.Coli-uitbraak en de toevoeging van chloor aan het drinkwater.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: