FEYENOORD

Feyenoord knokt zich dankzij uitblinker Jahanbakhsh in slotfase naar punt tegen tiental PSV

Alireza Jahanbakhsh legt aan voor de 2-2 bij Feyenoord-PSV
Alireza Jahanbakhsh legt aan voor de 2-2 bij Feyenoord-PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord heeft zich zondag naar een gelijkspel geknokt in de topper tegen PSV. De gehavende ploeg Arne Slot stevende na een 0-2 achterstand af op een nederlaag, maar vocht zich dankzij een ontketende Alireza Jahanbakhsh tegen een tiental PSV’ers in de slotfase nog terug naar 2-2.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-PSV
Drie belangrijke momenten in Feyenoord-PSV © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
De wetenschap dat Feyenoord het in de eigen Kuip eigenlijk altijd goed tegen PSV doet, moet Arne Slot van tevoren nog wel hebben gerustgesteld. Maar verder was er niet al te veel om vooraf vrolijk te worden voor de Feyenoord-trainer. Slot wist vrijdag op het persmoment immers al dat hij Gernot Trauner en Sebastian Szymanski moest missen.
Arne Slot na Feyenoord-PSV (2-2): 'Gevraagd aan Danny Makkelie of hij het tempo hoog kon houden'
En in het weekend kwamen daar zelfs nog twee aderlatingen bij. Justin Bijlow brak zaterdag op de training immers zijn pols en ontbreekt daardoor voor meerdere weken. En Quilindschy Hartman was ziek, waardoor Feyenoord in totaal dus vier basisspelers miste. De absenties van Bijlow en Hartman werd opgevangen door Timon Wellenreuther en Marcos López.

Kökçü twijfelgeval

Maar al met al was Feyenoord zeer gehavend tegen PSV. Even leek Orkun Kökçü in de warming-up af te haken, maar gelukkig voor Feyenoord kon de aanvoerder toch starten. De eerste minuten van de wedstrijd waren voor een fel startend Feyenoord. Na een prima aanval kreeg Santiago Giménez op aangeven van Igor Paixão een kopkans, maar de Mexicaan kreeg de bal niet lekker op het hoofd.
PSV werd na acht minuten voor het eerst gevaarlijk, maar was wel direct trefzeker. Na balverlies van Kökçü schakelde de Eindhovenaren snel om, waarna Anwar El Ghazi vrijkwam in het zestienmetergebied en de openingsgoal binnen kon schieten. Geen fijn begin dus voor Feyenoord, dat zich snel diende te herpakken.
Tekst gaat verder onder de foto.
Quinten Timber in duel met Ibrahim Sangaré.
Quinten Timber in duel met Ibrahim Sangaré. © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Maar eerst was er in een volle Kuip een prachtig moment. In de twaalfde minuut klapte de gehele Kuip voor de ongeneeslijk zieke PSV-perschef Thijs Slegers, die deze week te horen kreeg dat de artsen niets meer voor hem kunnen doen. Rondom die minuut was het duel wat gezapig, maar Feyenoord kwam wel steeds beter in de wedstrijd.
Na 23 minuten was Feyenoord via Giménez voor het eerst echt dicht bij een doelpunt. De Mexicaan draaide op aangeven van Pedersen goed weg maar stuitte daarna op PSV-doelman Walter Benítez. Maar mogelijkheden bleven, op een schot van grote afstand van Quinten Timber na, geruime tijd uit voor Feyenoord. Vlak voor rust kreeg Giménez op aangeven van Mats Wieffer een aardige mogelijkheid, maar hij kopte voorlangs.
Tekst gaat verder onder de foto.
PSV-keeper Walter Benítez redt op het schot van Feyenoord-spits Santiago Gimenez
PSV-keeper Walter Benítez redt op het schot van Feyenoord-spits Santiago Gimenez © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Al met al was het echter een moeizame eerste helft van Feyenoord, dat na rust beter voor de dag kwam. Feyenoord begon fel en kreeg na negen minuten twee ongelofelijke mogelijkheden, waaruit het had moeten scoren. Eerst kopte Giménez de bal van dichtbij bijna achter Benítez en in de rebound kon Timber uithalen voor een vrijwel leeg doel, maar de middenvelder schoot de recht op de PSV-goalie af.
Feyenoord verdiende de gelijkmaker, begon steeds beter te spelen en kreeg hulp van Armando Obispo. De centrale verdediger plantte zijn been na een luchtduel op het bovenbeen van Giménez en kreeg daarvoor een rode kaart. Tegen tien man van PSV voerde Feyenoord de druk nog meer op, maar kreeg het uiteindelijk een enorme domper te verwerken. Uit een counter maakte invaller Thorgan Hazard de 0-2, waardoor de ploeg van Slot een enorme klus wachtte.

Jahanbakhsh brengt spanning terug

Toch bleef de ploeg van Slot knokken en dat leverde talloze kansen op. Invaller Alireza Jahanbakhsh kreeg een aardige schietkans na 73 minuten maar poeierde de bal voorlangs. Kökçü schoot niet lang daarna over en een schot van Jahanbakhsh werd in de 78ste minuut nog van de lijn gehaald. Een aantal minuten later had de Iraniër meer geluk. Op aangeven van een andere invaller, Oussama Idrissi, de 1-2 tegen de touwen.
Tekst gaat verder onder het fragment.
Zo klonk de 1-2 van Alireza Jahanbakhsh bij Feyenoord-PSV op Radio Rijnmond
Feyenoord rook vervolgens bloed en bleef de ballen het Eindhovense strafschopgebied pompen. De ploeg van Slot kreeg nog een aantal grote kansen, bijvoorbeeld via Giménez. In de 93ste minuut haalde hij snel uit na een voorzet maar Benítez redde knap. Jahanbakhsh leek de bal niet veel later de kruising in te krullen, maar vuurde net over.
Maar het werd toch de wedstrijd van Jahanbakhsh. De vleugelspeler vuurde in minuut 96 uit van behoorlijke afstand op doel en deed dat formidabel. De Iraniër plaatste de bal zo goed, dat deze via de binnenkant van de paal in het doel verdween. Feyenoord bleef knokken voor de zege en de ballen naar voren pompen, maar scoorde niet meer.
Zo klonk de 2-2 van Alireza Jahanbakhsh bij Feyenoord-PSV op Radio Rijnmond
Toch hield Feyenoord nog een punt aan de wedstrijd tegen PSV over. Een belangrijk gelijkspel, waardoor de voorsprong op PSV (van vier punten) intact blijft.

Feyenoord - PSV 2-2 (0-1)

8' Anwar El Ghazi 0-1
65' rode kaart Armando Obispo
68' Thorgan Hazard 0-2
82' Alireza Jahanbakhsh 1-2
90+6' Alireza Jahanbakhsh 2-2
Opstelling Feyenoord: Wellenreuther; Pedersen, Geertruida, Hancko (85' Walemark), López (70' Danilo); Wieffer, Timber (62' Bullaude), Kökçü; Dilrosun (70' Idrissi), Giménez, Paixão (62' Jahanbakhsh).