FEYENOORD

Analyse: hoe Feyenoord een belangrijk wapen gebruikte en zich terugvocht tegen PSV

Arne Slot tijdens het duel met PSV.
Arne Slot tijdens het duel met PSV. © Peter Lous/Orange Pictures
In een intense topper tegen PSV knokte Feyenoord zich diep in de blessuretijd terug. Waar het balbezit en de kansen voor de ploeg van Arne Slot waren, bleek tegenstander PSV uiterst effectief. Een analyse van een wedstrijd met twee botsende speelstijlen, de counter als Eindhovens wapen en de kantwissel als belangrijk principe van Feyenoord.
Door: Jeroen Bos
Na afloop van de eerdere ontmoeting tussen Feyenoord en PSV in september, zei Arne Slot: “Je weet dat PSV sterk is in twee dingen: de counter en standaardsituaties.” En toch loopt Feyenoord vanmiddag na ruim zeven minuten in de bekende PSV-val: nadat Orkun Kökcü de bal verliest aan een druk zettende Guus Til, staat de Feyenoord-verdediging niet goed georganiseerd.
Beide backs staan hoog en breed, waarbij vooral het gat tussen Lutsharel Geertruida en Marcus Pedersen opvalt. Xavi Simons is alert bij het balverlies van Kökçü en is eerder onderweg dan Pedersen, die die achterstand niet meer kan inhalen. Omdat ook Dávid Hancko weg is uit het centrum, komt PSV in een overtalsituatie rond het strafschopgebied van Feyenoord terecht en speelt dat goed uit: 0-1 door Anwar El Ghazi.
Tekst gaat verder onder de foto.
Na balverlies is de verdediging van Feyenoord niet goed georganiseerd
Na balverlies is de verdediging van Feyenoord niet goed georganiseerd © ESPN
Nadat Feyenoord in de tweede helft sterk begint en met Quinten Timber een enorme kans krijgt, lopen de Rotterdammers opnieuw in de val die PSV zet, zelfs na de rode kaart voor Armando Obispo. Uit nota bene een corner voor Feyenoord, schakelt PSV razendsnel om. Met de snelle Xavi Simons en de ingevallen Johan Bakayoko en Thorgan Hazard weet PSV door te dringen op de helft van Feyenoord. De aangesloten Luuk de Jong bewaart het overzicht en geeft nieuwkomer Hazard de gelegenheid om bij zijn eerste balcontact de 0-2 achter doelman Timon Wellenreuther te schieten.
Waar Feyenoord in de eerste helft heel veel moeite had om door het drukke centrum heen te voetballen, geeft het overtal wat Feyenoord het laatste halfuur de Rotterdammers wat meer ruimte op het veld. Waar invaller Alireza Jahanbakhsh met twee doelpunten de hoofdrol opeist bij de ommekeer in de wedstrijd, ligt de sleutel bij de aangever van de doelpunten, Oussama Idrissi.
Tekst gaat verder onder de foto.
Alireza Jahanbakhsh legt aan voor de 2-2 bij Feyenoord-PSV
Alireza Jahanbakhsh legt aan voor de 2-2 bij Feyenoord-PSV © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Een belangrijk principe in het aanvalsspel dat Arne Slot graag wil zien, is de zogenaamde kantwissel. Een kantwissel is een wapen wat kan worden ingezet om een vleugelspeler in een één-tegen-éénsituatie te kunnen brengen. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd begint de opbouw van Feyenoord vaak aan de rechterkant. Nadat Slot verdedigers Marcos López en later ook Dávid Hancko naar de kant heeft gehaald, is het Mats Wieffer die rechts achterin de verdediging de opbouw verzorgt.

Vast patroon

Door over de rechterkant op te bouwen, lokt Feyenoord de verdedigers van de tegenstander die kant op. Vanzelfsprekend ontstaat er dan ruimte aan de andere kant van het veld. Het eerste doelpunt van Feyenoord is een vast patroon van de Rotterdammers. Door maar liefst acht spelers aan de rechterkant van het veld te positioneren, lokt Feyenoord de PSV’ers naar die kant van het veld.
Dit stelt de tegenstander voor lastige keuzes. Op het moment dat PSV met zeven verdedigers is gekanteld, verlegt Wieffer met een perfecte pass op Oussama Idrissi het spel. De wendbare Idrissi kapt simpel Jordan Teze uit en geeft voor op de inmiddels ingelopen Jahanbakhsh, die de 1-2 binnenkopt.
Tekst gaat verder onder de foto.
Feyenoord lokt PSV naar de rechterkant en verlegt dan het spel naar links
Feyenoord lokt PSV naar de rechterkant en verlegt dan het spel naar links © ESPN
Als Feyenoord in de slotfase onophoudelijk het strafschopgebied van PSV bestormt is er voor de Eindhovenaren geen houden meer aan. Nadat Walter Benítez PSV in de 93ste minuut nog knap redt op een schot van Danilo, is een afstandsschot twee minuten later de Argentijn alsnog te machtig. Diep in blessuretijd speelt Idrissi maar weer eens zijn tegenstander uit en geeft Alireza Jahanbakhsh een schietkans. De rechtsbuiten, die zich slim heeft vrijgelopen, schiet met een prachtige uithaal de 2-2 binnen en laat de Kuip ontploffen.
Hoewel Feyenoord toch nog een verdiend punt weet binnen te slepen, zal Arne Slot zich na afloop afvragen hoe het kon gebeuren dat PSV twee keer succesvol wist te counteren. Op sommige momenten blijkt de Rotterdamse restverdediging niet goed georganiseerd is, momenten die in topwedstrijden direct een tegendoelpunt opleveren.

Krachtig aanvalswapen

Aan de andere kant kan Slot tevreden zijn. Feyenoord blijkt namelijk een krachtig aanvalswapen onder de knie te hebben: de kantwissel. Dit kan ook in de komende wedstrijden een wapen zijn om compact verdedigende tegenstanders te slim af te zijn. De vraag die blijft liggen, is wie de Rotterdamse flanken gaan bespelen de komende wedstrijden.
Het waren namelijk juist invallers Idrissi en Jahanbakhsh die een ommekeer wisten te bewerkstelligen. Jahanbakhsh moest na een matige wedstrijd in Enschede vanaf de bank het verschil maken, terwijl Idrissi inviel voor Javairô Dilrosun. De Rotterdammers blijken over een brede selectie te beschikken, waardoor Arne Slot met een ingreep een wedstrijd naar zijn hand kan zetten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl