RAMP

Hulpverleners naar Turkije om met speurhonden naar overlevenden te zoeken na aardbevingen

Reddingswerkers van USAR in Nepal
Reddingswerkers van USAR in Nepal © USAR
Medewerkers van de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid vliegen maandagavond met het reddingsteam Urban Search and Rescue (USAR) naar Gaziantep in Turkije om in de ravage naar overlevenden van de aardbevingen te zoeken.
In totaal gaan er zover nu bekend 10 medewerkers van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid en 8 van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond mee met het team. De andere teamleden komen uit andere veiligheidsregio's. In totaal reizen er 65 mensen en acht speurhonden af.
Dit artikel is ook in het Turks te lezen. Dat kan door bovenin de site of de app op het wereldbolletje te klikken en de Turkse taal te kiezen.
Het team staat onder leiding van Arjan Littooij. Normaal gesproken is Littooij directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In USAR-verband functioneert hij als landelijk commandant.

Vliegtuig met redgereedschap vanmiddag naar Turkije

Een vrachtvliegtuig met 15 ton zwaar redgereedschap en overige benodigdheden vertrekt om 18:30 uur van Eindhoven naar Turkije, een half uur later vliegt het USAR-team.
In 2020 vloog het USAR naar Libanon om te helpen na een enorme explosie in de haven van Beiroet, in 2017 naar Sint Maarten na de verwoestingen door de orkaan Irma en in 2015 naar Nepal na een verwoestende aardbeving.