ZIEKTE
Spinnen tegen agressieve vorm van borstkanker: ‘Zo kan ik toch nog iets doen’

Het zweet en de trappers vlogen afgelopen weekend in het rond in het Sportinstituut in Schiedam. Tijdens een spinningmarathon werd er geld ingezameld voor onderzoek naar een agressieve vorm van borstkanker. Een initiatief van Rob van Heck, die iets meer dan een jaar geleden zijn vrouw verloor.
Van Heck’s vrouw leed aan een vorm van borstkanker die moeilijk te behandelen is: triple-negatieve borstkanker. “Bij borstkanker heb je normaal één van drie componenten waarop je kan behandelen. Dat kan bij triple-negatieve borstkanker helaas niet. Daar werken alleen chemotherapie en opereren. Dat bemoeilijkt de mogelijkheden om iemand te behandelen", zegt Marleen Kok, arts in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, tegen SCHIE.
Het ziekenhuis doet daarom onderzoek naar andere mogelijkheden om triple-negatieve borstkanker te behandelen, zoals immunotherapie. “We willen onderzoeken wie van immunotherapie zou kunnen profiteren", legt Kok uit. "Dus we willen kijken voor wie het kan werken. Je probeert ermee het lichaam immuun te maken voor kanker.”
Het Sportinstituut in Schiedam organiseerde een spinningmarathon, waarbij deelnemers een uur of meerdere uren mee konden fietsen. Van Heck wist gelijk welk goed doel daaraan gekoppeld moest worden. Aangezien hij de kankerbehandelingen van zijn vrouw van dichtbij meemaakte, wilde hij iets terugdoen. "Toen heb ik contact opgenomen met het Antoni van Leeuwenhoek en gekeken naar wat voor onderzoek ze doen naar triple-negatieve borstkanker. En wat zou nou mooier zijn dan daaraan bijdragen.”
Samen tegen kanker
Voor Van Heck was het niet meer dan logisch dat het geld dat opgehaald wordt naar dat onderzoek gaat. Ook omdat het voor hem nog een andere speciale betekenis heeft. "Tijdens haar ziekbed heeft mijn vrouw ook meegedaan aan studies. Daarbij heeft ze weefsel afgestaan voor toekomstige onderzoeken, dat wilde ze absoluut. Ik weet dat dit onderzoek gedaan wordt met weefsel van overledenen. Wat is er dan mooier dan dat we op deze manier nog samen kunnen bijdragen aan onderzoek tegen kanker. Dat is een mooie gedachte, toch?”
Van Heck stelde een bescheiden doelstelling. Met de spinningmarathon wilde hij 1.500 euro ophalen. Tegen de tijd dat de spinningmarathon op het punt van beginnen stond was dat bedrag al verdubbeld. De teller stond maandagochtend zelfs op meer dan 4.000 euro.
"Daar worden we alleen maar vrolijk van", vertelt Van Heck, die ook wel denkt te weten hoe dat kan. "Dit is een hele familiaire sportschool. Ik zit hier al heel lang en ik ben zeker niet de enige. We kennen elkaar allemaal van de sportschool, maar ook privé. Mensen hebben van dichtbij meegemaakt wat er is gebeurd. Dus ze gingen sponsoracties uitzetten op hun werk of in de privésfeer. Dat is fantastisch."
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.