ARMOEDE

Dajana wil een foodtruck om daklozen en bewoners gratis eten te geven in Rotterdam-Zuid

Links: de foodtruck op Marktplaats, rechts; Dajana Duka
Links: de foodtruck op Marktplaats, rechts; Dajana Duka © Marktplaats/privé
Dajana Duka is een crowdfunding gestart om een foodtruck te kopen die ze op Marktplaats gezien heeft. Daarmee wil ze Rotterdammers een paar keer per week gratis eten gaan geven. Niet alleen daklozen, ook mensen die een huis hebben maar in armoede leven, vertelt ze.
Duka is maatschappelijk werker en werkt sinds de afgelopen verkiezingen als medewerker van de fractie van de politieke partij Bij1 op het Stadhuis aan de Coolsingel. "In de politiek gaan dingen soms heel snel, maar soms ook heel erg langzaam. Ik loop al een tijdje met het idee rond om met een foodtruck in de stad te gaan staan. Veel mensen leven op straat. Migranten in Oost-Europa die hun baan en huis verloren en niet in aanmerking komen voor de reguliere nachtopvang. Toen zag ik op Marktplaats ineens een foodtruck langskomen die te koop staat. Ik dacht: this is meant to be. Dit is een teken!"
De foodtruck die Duka op het oog heeft kost 12500 euro. Er zit een keuken in die volgens haar functioneert. "Dan valt de prijs nog mee." Na één dag heeft ze 2500 euro opgehaald. Maar er is ook nog weinig ruchtbaarheid aan de crowdfunding gegeven, geeft ze toe. "Er moet nog wel wat bij."

Weinig hulpinstellingen op Zuid

In haar netwerk heeft ze veel vrienden die willen helpen. "Sommigen zijn ook maatschappelijk werker. Eén iemand zei dat hij wel wilde koken. Theater Maaspodium liet me al weten dat ze het eten dat ze overhouden aan de foodtruck willen geven. Ik heb in mijn netwerk mensen en bedrijven die ons structureel willen steunen. Dus dat komt wel goed."
De foodtruck moet wat Duka betreft op Zuid komen te staan. "De meeste hulpinstellingen, zoals de Pauluskerk, zitten aan de noordkant van de stad, terwijl de meeste arme mensen op Zuid wonen."
Eerder besloot Duka al elke vrijdag toetjes naar de Pauluskerk te brengen, samen met een aantal vrienden. Die betalen ze zelf. "Ik vroeg aan de Pauluskerk: wat hebben jullie nodig? Toen zeiden ze dat ze daar nooit iets lekkers krijgen. Sindsdien brengen we ze toetjes op vrijdag."

Met een truck vol slaapzakken naar Parijs

Ook zamelde Duka eerder slaapzakken en kleding in voor vluchtelingen in onder meer Frankrijk die tijdens een crisis niet naar asielzoekerscentra gingen maar in tentenkampen in Parijs en bij Calais (om naar Engeland te reizen) neerstreken. "We zijn toen met een truck vol voedselpakketten, kleding, dekens en slaapzakken door Parijs gaan rijden om die daar uit te delen."
Op een gegeven moment moet je het gewoon gaan doen.
Dajana Duka
In eerste instantie is Duka van plan om één of twee keer in de week met de foodtruck op Zuid te gaan staan. Waar precies moet ze nog uitzoeken. "Ik weet niet eens of we daarvoor een vergunning van de gemeente moeten hebben."
Wachten tot alles volgens de regels op papier in orde is, wil Duka niet. "Op een gegeven moment moet je het gewoon gaan doen."