BEROVING

Mysterie in Puttershoek: hoe konden twee kerkklokken zonder lawaai worden gestolen?

De gestolen kerkklokken van Puttershoek
De gestolen kerkklokken van Puttershoek © Rijnmond
Twee van de drie kerkklokken van de gereformeerde kerk in Puttershoek in de Hoeksche Waard zijn zondagochtend gestolen. Buurtbewoners zijn verbijsterd, want de dieven hebben de loeizware klokken zonder lawaai te maken weg kunnen halen. Niemand heeft iets gezien of gehoord.
Als je Puttershoek binnenrijdt, kun je er niet omheen: drie kerkklokken in een metershoge zuil heten je welkom. Nu hangt alleen de bovenste klok er nog. Zondagochtend in alle vroegte zijn de twee onderste klokken door onbekenden weggehaald. Geen buurtbewoner weet hoe de klokken zonder lawaai te maken kunnen zijn weggehaald. "Het verhaal gaat dat iemand de klokken eraf heeft gehaald en ze naar beneden heeft laten vallen. Vervolgens zijn ze in een wit busje geladen. Maar niemand heeft wat gezien of gehoord", vertelt een voorbijganger.
Maar dat de klokken naar beneden zijn gegooid lijkt de man sterk. Bovenaan de zuil zijn namelijk allerlei antennes bevestigd. "Er staat zo'n twee soms wel drie keer per maand een hoogwerker. Ze komen dan onderhoud doen aan de zenders, of er is dan een storing. Niemand kijkt er dus van op als er weer een hoogwerker staat." Het lijkt hem dus aannemelijker dat de klokken met een hoogwerker naar beneden zijn gehaald en dat niemand daar van op keek.
Hier hoort een kerkklok te hangen
Hier hoort een kerkklok te hangen © Rijnmond

'Hartstikke eng'

Hoewel sommige buurtbewoners vooral nieuwsgierig zijn hoe iemand de klokken heeft kunnen weghalen zonder gezien te worden, zijn anderen vooral bang. "Als ze dit al kunnen, wat kunnen ze dan nog meer?" zegt een oudere vrouw terwijl ze haar voordeur op een kier openhoudt. "Ik slaap op de benedenverdieping en vind dit hartstikke eng." Een aantal andere buurtbewoners beamen die angst. "Er gebeurt hier normaal gesproken nooit iets raars. Dit is toch bizar? Je zou bijna denken dat het iemand uit de buurt was, omdat ze het zo stilletjes hebben kunnen doen" denkt een vrouw die haar hondje uitlaat.
Het kerkgenootschap is geschrokken en boos. Koster Bastiaan van Oudheusden wil er weinig over kwijt maar geeft wel aan dat er aangifte is gedaan. De laatste nog hangende klok luidt voorlopig niet. Er komt eerst een inspectie of de klok nog goed vasthangt uit angst dat de dieven ook aan die klok hebben gesleuteld. Tot die tijd is er een rood-wit gevarenlint om de klokkentoren gespannen.
Verbazing bij omwonenden om twee gestolen kerkklokken in Puttershoek
Verbazing bij omwonenden om twee gestolen kerkklokken in Puttershoek © Rijnmond