ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Ondanks enorme toename nachtvluchten houdt Rotterdams vliegveld zich aan geluidsregels door aanpassing meetmethode

Het was afgelopen zomer weer druk op Rotterdam The Hague Airport. Reizigers moesten buiten wachten voordat ze het luchthavengebouw in mochten.
Het was afgelopen zomer weer druk op Rotterdam The Hague Airport. Reizigers moesten buiten wachten voordat ze het luchthavengebouw in mochten. © Rijnmond
Rotterdam The Hague Airport heeft vorig jaar de geluidsnormen niet overschreden, ondanks een sterke toename van het aantal nachtvluchten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) telde ruim 1300 nachtvluchten, ruim 450 meer dan een jaar eerder. De normen worden gehaald omdat de meetmethode is veranderd: nieuwere vliegtuigen dragen minder bij aan de berekende geluidsoverlast dan oudere toestellen.
De cijfers van de ILT gaan over de periode november 2021 tot en met oktober 2022. De inspectie noemt die periode een 'gebruiksjaar. Er wordt alleen gekeken naar vluchten tussen 23:00 uur en 7:00 uur. Vluchtgegevens worden aangeleverd door het vliegveld zelf.
De ILT heeft de Rotterdamse luchthaven twee keer op de vingers getikt voor ongeoorloofde nachtvluchten. Het gaat om twee landingen tussen middernacht en 01:00 uur.

Zakelijke vluchten

Met name na middernacht mogen alleen maar vliegtuigen gebruikmaken van de luchthaven die aan bepaalde regels voldoen. Denk daar bij aan de traumaheli, de politiehelikopter, toestellen die moeten landen vanwege een technisch defect of slechte weersomstandigheden en zakelijke toestellen met plek voor maximaal 19 passagiers. Die laatste toestellen maken gretig gebruik van die mogelijkheid: er waren in de nachtelijke uren 269 zakelijke vluchten van en naar Rotterdam, 20 procent van het totaal.
Commerciële luchtvaartmaatschappijen met moderne toestellen als Transavia mogen volgens de regels in het laatste uur van de dag nog vertrekken en landen. Dat gebeurde in het afgelopen gebruiksjaar ruim 200 keer, 17 procent van het totaal aantal nachtvluchten.

Toename vluchten traumaheli

De traumahelikopter is gestationeerd op het Rotterdamse vliegveld. Het hulptoestel vliegt steeds vaker. Meer dan de helft van de nachtvluchten van vorig jaar komt voor rekening van de traumaheli: 695 van de 1300 vluchten, een toename van meer dan een kwart in vergelijking met een jaar eerder.
De luchtvaart lag in de eerste maanden van 2022 nagenoeg volledig stil vanwege de coronapandemie, en kwam in het tweede kwartaal echt goed op gang. Dat geldt ook voor het aantal nachtvluchten: bijna 90 procent van het totaal werd uitgevoerd vanaf april.