ONGELUK

Lee Towers werkt in revalidatiecentrum aan herstel: 'Ik moet elke keer weer tegen mezelf zeggen: rustig, rustig, rustig'

Lee Towers in betere fysieke tijden bij de Marathon Rotterdam
Lee Towers in betere fysieke tijden bij de Marathon Rotterdam © Rijnmond
Het is tot dusver nog niet het jaar van Lee Towers. Vorige week werd bekend dat de zanger tijdens zijn verhuizing naar Rotterdam zijn heup had gebroken, waarna hij niet ontkwam aan een operatie. Maar gelukkig, er is hoopgevend nieuws: Lee is op de weg terug. Sterker nog, hij gaat ervanuit dat hij in april 'gewoon' weer kan optreden in Ahoy.
Tijdens zijn verhuizing van Scheveningen naar zijn nieuwe appartement aan het 's-Lands Werf in het centrum van Rotterdam ging het mis. "Die verhuizing was natuurlijk dodelijk vermoeiend. We zijn de jongste niet meer. Op een gegeven moment komt de vloerbedekking, struikel je, val je en breek je je heup."

Gevaar niet geweken

Er zat maar één ding op: de heup van Lee moest worden vervangen. En dat was niet zomaar een operatie. "Dan moet je natuurlijk weer goed leren lopen. De narcose sloopt je lichaam ook. Je moet heel voorzichtig herstellen, geen bokkensprongen maken. Maar zo simpel is dat natuurlijk ook niet, want wij zijn van de niet-lullen-maar-poetsen-generatie. Je wilt alles wat je doet te vlug en te overhaast, en dat gaat dus niet."
Een gebroken heup is een serieuze zaak. Ongeveer 1 op de 3 ouderen die dit overkomt, overlijdt binnen een jaar. De 76-jarige Lee Towers behoort tot de risicogroep.
Het gevaar is ook nog niet helemaal geweken voor Lee, die zo langzamerhand steeds meer stapjes zet achter zijn rollator. "Je moet je daar constant van doordrongen zijn, dat je geen verkeerde bewegingen maakt, want hij kan zo uit de kom schieten." Maar, zo relativeert Lee zijn eigen leed: "Ik heb geen ongeneeslijke ziekte, ik heb een ongelukje gehad. Dat besef ik heel goed."

Beste zangers

Bovendien gaat het zo langzamerhand steeds beter, geeft hij aan. Sterker nog, voorzichtig kijkt Lee al vooruit naar Beste Zangers Live. "Oh, maar daar ben ik wel bij hoor", antwoordt hij nuchter als hem wordt gevraagd naar het concert dat op 1 april plaatsvindt in Ahoy.
Misschien is hij zelfs al eerder terug, filosofeert hij hardop. Maar Lee is tegelijkertijd de eerste om op de rem te trappen. "Ik moet het niet overhaasten. Dat moet ik ook steeds tegen mezelf zeggen."

Goede lichamelijke conditie

"Ik ben gewend om twee dagen per week naar de sportschool te gaan; mijn lichamelijke conditie is best goed. Je moet verantwoord met je revalidatie omgaan. Wat dat betreft ben ik van huis uit een beetje een onbesuisd type. Ik moet het elke dag weer zeggen tegen mezelf: rustig, rustig, rustig. Niet teveel hooi op je vork, verantwoord aan de slag en dan komt het allemaal weer goed."
Waar hij in het revalidatiecentrum dus stapje voor stapje werkt aan zijn herstel, staat het oefenen met zijn stem momenteel even op een laag pitje. "Daar moet ik voorzichtig mee zijn, dat ze niet allemaal gelijk weglopen", lacht Lee. "De humor houden we erin."