NIEUWS

Nederlandse reddingswerkers met 15 ton materieel naar Turkije: 'Het vraagt erg veel van onze mensen'

65 medewerkers van het USAR-team maken zich op voor hun reis naar Turkije
65 medewerkers van het USAR-team maken zich op voor hun reis naar Turkije © Arjen Littooij / USAR
Medewerkers van het Nederlandse USAR-reddingsteam zijn om 19:00 uur op het vliegtuig gestapt naar Turkije. Ze gaan daar de komende tien dagen zoeken naar overlevenden van de aardbevingen die het land in de nacht van zondag op maandag hebben getroffen. Er zijn duizenden dodelijke slachtoffers. De groep staat onder leiding van Arjen Littooij, naast directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond ook landelijk commandant van het USAR-team. Hij wist vanochtend om 05:00 uur al dat er werk aan de winkel was.
Op dat tijdstip werd Littooij gebeld over de zware aardbeving in zuidoost-Turkije én dat het Nederlandse USAR-team ingezet ging worden. "Sinds dat moment zijn we dus al bezig om het team bij elkaar te halen, om informatie te verzamelen en om te regelen dat ze diezelfde dag om 19:00 uur het vliegtuig in kunnen."
Dit artikel is ook in het Turks te lezen. Dat kan door bovenin de site of de app op het wereldbolletje te klikken en de Turkse taal te kiezen.
In totaal stapten maandagavond 65 mensen én acht speurhonden in het vliegtuig naar Turkije. Waar ze precies zullen landen, horen ze pas als ze zich in de lucht bevinden. Het zoeken en redden van mensen is de eerste opdracht die zij meekrijgen.
"De tweede opdracht is om te helpen bij de coördinatie. Dat is een punt waarin Nederland erg goed is. Vandaar dat er ook een aantal mensen meegaat dat direct de coördinatie optuigt en helpt om te zorgen dat ook de teams samen kunnen optrekken."
Nog onduidelijk is of het USAR-team, dat valt onder de Verenigde Naties, een bepaald gebied krijgt aangewezen of dat moet worden samengewerkt met andere teams. "Het kan allebei", zegt Littooij. "In alle oefeningen trainen we samen met buitenlandse teams. We hebben daar ervaring mee. Het zal van een aantal zaken afhangen. De lokale autoriteiten bepalen waar we heen gaan, maar je zult er ook moeten kunnen komen. Dat zal ook afhankelijk zijn van of het over de weg kan of niet."
Ondanks de vele onzekerheden houdt het USAR-team er rekening mee dat ze direct na aankomst al aan de slag kunnen. "Dan hopen we dat het materieel er allemaal al is, dat gaat anderhalf uur eerder die kant op. We staan klaar om dan direct ingezet te kunnen worden."

Tien dagen

Want naast de 65 medewerkers vliegen ook de nodige spullen mee. "We hebben op dit moment zo'n 15 ton materieel dat meegaat. Daarbij moet worden gedacht aan zwaar materieel om door beton te kunnen boren, maar ook materieel om daar tien dagen te verblijven. We zijn zelfvoorzienend, slapen in tentjes en hebben een eigen keuken bij ons zodat we 24 uur per dag onze eigen reddingswerkzaamheden kunnen uitvoeren."
Het aantal van tien dagen is de standaard wanneer USAR-teams worden ingezet, zegt Littooij. "Als je echt onder het puin ligt met deze temperaturen en onder deze omstandigheden, dan kun je nooit langer overleven dan tien dagen, uitzonderingen daargelaten. Voor het team is het ook niet mogelijk om heel veel langer bezig te zijn met het zoeken naar en redden van mensen. Het is enorm zwaar werk en het vraagt erg veel van onze mensen."

Naschokken

De veiligheid is en blijft een aandachtspunt, meldt Littooij. Het risico op naschokken blijft immers aanwezig. "Dat zullen we voortdurend monitoren. Maar hoe in dat soort gebieden te opereren, zit ook in de trainingen die we de laatste jaren hebben gevolgd. Daar hebben we onze mensen op voorbereid. Dat is ook de reden dat we in tentjes slapen. Dat zal niet zijn in een gebied waar gebouwen staan, maar in open veld."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl