Evides: besmetting drinkwater Vlaardingen ontstond na 1 november

De besmetting van het drinkwater in Vlaardingen met de E.colibacterie is ontstaan in de dagen na 1 november. Dat zei operationeel manager Henk Ketelaars van Evides vrijdagmiddag op Radio Rijnmond.

"We nemen dagelijks monsters in het hele verzorgingsgebied van Zeeland tot en met Delft. In Vlaardingen is in de week voorafgaand aan het constateren van de besmetting gemeten op zes tot zeven plekken en geen E.coli aangetroffen", vertelt Ketelaars.

De metingen vonden plaats op woensdag 1 november en op woensdag 8 november. Ergens in die periode moet het water besmet zijn geraakt met de poepbacterie. Evides heeft de besmetting op 8 november meteen bekend gemaakt. Tot en met zeker zondag geldt het advies om het water minstens drie minuten te koken voor consumentie.

Over de oorzaak van de besmetting kan Ketelaars nog steeds niets met zekerheid zeggen: "We hebben natuurlijk onderzoek gedaan naar de oorzaak en veel mogelijkheden bestudeert, maar echt uitsluitsel kunnen we nog niet geven. We handelen bijvoorbeeld heel zorgvuldig bij leidingen die buiten liggen en waar gewerkt wordt."

Ketelaars noemt het vervelend dat het kookadvies voor zo'n groot gebied is afgegeven, 'maar zorgvuldigheid staat bovenaan'.

Burgemeester Annemiek Jetten van Vlaardingen heeft gereageerd op het verlengde kookadvies: “Nu het er niet is, realiseer je je hoe plezierig het is om altijd voorzien te zijn van goed drinkwater. Wij kijken hier uit naar het moment waarop er weer goed drinkwater uit de Vlaardingse kranen komt. Op dit moment gaat bij Evides dan ook alle aandacht uit naar het oplossen van het probleem. Dat is voor onze bewoners en ondernemers het belangrijkst." 

Schade


"Het drinkwaterprobleem veroorzaakt met name ongemak, maar nu het zo lang duurt, kan ik me voorstellen dat het voor bedrijven een probleem wordt. We raden ondernemers aan om, als ze van mening zijn dat ze schade van de situatie ondervinden die buiten de leveringsvoorwaarden van Evides vallen, hierover contact op te nemen met Evides", adviseert burgemeester Jetten.

Chloor


Evides probeert de kwaliteit van het drinkwater weer op orde te brengen door kleine hoeveelheden chloor toe te voegen. "We zijn nog bezig met het doseren van het chloor, dus zijn nog niet klaar met het hele gebied. Morgenochtend en zondagochtend worden er weer veel monsters genomen om de kwaliteit van het drinkwater te controleren. Dan bepalen we of het gewerkt heeft zoals we willen."

"Mensen kunnen dit weekend beter niet de witte was doen, want door het toevoegen van chloor kan het water bruin van kleur worden", besluit Ketelaars.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: