ROTTERDAM

VIDEO - Mevlana Moskee stroomt propvol hulpgoederen voor Turkije: 'Samen zijn we één'

VIDEO: Mevlana Moskee stroomt propvol hulpgoederen voor Turkije
VIDEO: Mevlana Moskee stroomt propvol hulpgoederen voor Turkije © Rijnmond
De Mevlana Moskee in Rotterdam-West staat vol met kartonnen dozen en vuilniszakken. Het zijn hulpgoederen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije. Moskeegangers doneren vooral dekens, schoenen en kleding, want er is sneeuw en harde wind op komst in het rampgebied.
"Er zijn bijna vierduizend mensen overleden", vertelt Bilal Yavas weemoedig. Yavas helpt mee bij het inzamelen van noodspullen voor Turkije. "Wat kan je daarover zeggen? Het is bizar." (het dodental is inmiddels opgelopen tot 5100 - red.)
Niet alleen Yavas heeft moeite uit zijn woorden te komen. Veel moskeegangers staan met hun mond vol tanden als hen gevraagd wordt wat ze van de situatie vinden. Ze vinden de gebeurtenissen zichtbaar moeilijk om te verwerken. Zo ook Sinan Ustübi: "Het gaat om tien provincies in Turkije. Het is gewoon niet te bevatten hoeveel mensen dit raakt."

Moeilijke tijden

Veel Nederlanders maken zich zorgen om hun familieleden in Turkije. "Wij hebben allemaal zelf geen familie in het rampgebied, maar samen zijn we één", vertelt Bilal Yavas. Volgens hem heeft dat niet eens zozeer te maken met het feit dat het om Turkije gaat. "Je helpt elkaar in moeilijke tijden."
De eenheid in de moskee is goed voelbaar. Iedereen is druk in de weer, want vanavond moeten drie vrachtwagens vol spullen naar Turkije vertrekken, laat een van de bestuursleden van de moskee weten. Vooral winterkleding en warme dekens zullen die kant op gaan, want in Turkije is het winter en steenkoud.
Mevlana Moskee staat propvol hulpgoederen voor Turkije