AARDBEVING

Geld of spullen: op deze plekken in de regio kun je slachtoffers in Turkije en Syrië helpen

Inzameling voor slachtoffers aardbeving in Turkije
Inzameling voor slachtoffers aardbeving in Turkije © Rijnmond
Miljoenen mensen zijn getroffen door de aardbevingen in Turkije en Syrië. Het dodenaantal is inmiddels opgelopen tot boven de 5.000 mensen, vele duizenden mensen zijn hun huis kwijtgeraakt. Hulp vanuit de hele wereld kwam vrijwel direct op gang. Wil je helpen met spullen of geld? We zetten de hulpacties in de regio op een rij en vullen het aan met initiatieven die we tegenkomen.
Dit artikel is ook in het Turks te lezen. Dat kan door bovenin de site of de app op het wereldbolletje te klikken en de Turkse taal te kiezen.

Rode Kruis

Giro 7244
Het Rode Kruis heeft Giro 7244 geopend voor de slachtoffers van de dodelijke aardbeving in Turkije en Syrië. Met het geld verleent het Rode Kruis eerste hulp aan slachtoffers en vangt het mensen op die hun huis zijn kwijtgeraakt met dekens, tenten, catering en mobiele keukens. Het Rode Kruis werkt samen met andere internationale hulporganisaties en met lokale hulporganisaties. Dinsdagmiddag heeft het Rode Kruis in totaal al 2 miljoen euro opgehaald.

Islamitische Stichting Nederland

De Islamitische Stichting Nederland is een samenwerkingsverband waar veel moskees en religieuze instellingen in Nederland bij aan zijn gesloten. Ook deze stichting is een inzamelingsactie gestart. Hier is dinsdagmiddag al ruim een miljoen euro binnengehaald.

Stichting Koerdische Rode Halve Maan

De Stichting KRHM is een grote hulporganisatie voor Koerden, met een groot bereik in Nederland, Duitsland en België. SKRHM roept vooral op om geld te doneren, dat gaat naar Koerdische families die dringend financiele hulp nodig hebben na de aardbevingen. De stichting zamelt alleen geld in, geen spullen.
Hieronder plekken waar spullen worden ingezameld. De meeste inzamelacties vragen specifiek om spullen om warm te blijven voor mensen die hun woning kwijt zijn en buiten in de kou zitten. Ook spullen voor persoonlijke verzorging worden gevraagd: tandenborstels, tandpasta, zeep, maandverband, deodorant.
Let op: het Rode Kruis roept op vooral geld te doneren aan officiele hulporganisaties. Vraag voor je ergens spullen brengt of het nog wel nodig is, waar de spullen heen worden gebracht en of er coordinatie is met lokale hulporganisaties. Anders bestaat de kans dat de spullen en het transport eerder in de weg zitten dan helpen.

Dordrecht

Ayasofya Moskee, Merwedestraat 46
Turkse organisaties in Dordrecht hebben samen een inzamelingsactie opgezet. In de Ayasofya Moskee aan de rand van Dordrecht worden spullen ingezameld. Er is vooral behoefte aan verzorgingsproducten, (winter-)kleding, dekens en kussens, schoenen, laarzen, luiers en babyvoedsel. De spullen kunnen tot zaterdag van 10:00 tot 22:00 uur worden afgegeven bij de moskee, aan de Merwedestraat 46. Elke dag vertrekken vrachtwagens met spullen richting Turkije.
"Als organisaties hebben wij een actie opgezet om de slachtoffers en hun familieleden te ondersteunen", zegt een woordvoerder van de actie tegen RTV Dordrecht. "De twee aardbevingen hebben al vele honderden levens gekost. Veel mensen worden nog vermist. Wij leven intens mee met alle getroffenen. De slachtoffers en hun families zijn in onze gedachten, evenals de reddingswerkers die het uiterste doen om mensen in veiligheid te brengen.”

Schiedam

Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, Albardastraat 67
Dinsdagochtend vanaf 09:00 uur worden hulpgoederen verzameld bij het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond in de Schiedamse wijk Nieuwland, laat Baris Alayvaz, bestuurslid van ACCR, weten aan SCHIE.
Ook hier wordt gevraagd om voedingsmiddelen, kleding, dekens, luiers en verzorgingsmiddelen zoals tandpasta en shampoo, maar ook medicijnen, ehbo-koffers en slaapzakken zijn welkom. "Alle hulp is welkom!", zegt Baris.

Rotterdam

Mevlana Moskee, Mevlanaplein 1
In Rotterdam worden onder meer spullen ingezameld bij de Mevlana Moskee. Daar wordt massaal gehoor aan gegeven, ziet ook Rijnmond-verslaggever Floyd Aanen. "Het is hier hartstikke vol, bijna alle ruimten liggen vol", zegt hij op Radio Rijnmond. De spullen worden in vrachtwagens geladen en naar Turkije gebracht.
Maandagavond werden eerst spullen ingezameld bij een trouwcentrum in de Spaanse Polder. Daar werd het zo druk dat mensen moesten worden weggestuurd. Een deel van die spullen is nu naar de moskee aan het Mevlanaplein in Rotterdam-West gebracht. Er is ook hulp nodig bij het sorteren en inpakken van spullen.
Andere inzamelpunten in Rotterdam:
Hillevliet 37a
Op dit adres kun je tot dinsdagavond vooral tenten, dekens, winterkleding en persoonlijkeverzorgingsspullen brengen. Het verzoek is om spullen zelf in een doos te doen en er een lijst op te plakken met wat er in de doos zit. De spullen worden in Turkije ontvangen door rampenbestrijdingorganisatie AFAD.
Ayasofa Moskee, Mathenesserdijk 367
MCE Fashion, Pretorialaan 38b
Rashad, Pompstraat 5b

Vlaardingen

Small for Big Charity, Mercuriusstraat 18B
Dit punt is geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Op dit punt zijn al veel dekens, kleding en schoenen ingezameld, dus die zijn in mindere mate nodig. Momenteel is de vraag naar EHBO-kits, babyspullen en hygiënekits nog erg groot. De organisatie vraagt de spullen in stevige, kartonnen dozen te brengen waarop geschreven staat wat er in zit. Bij grenscontroles worden zakken namelijk niet geaccepteerd. Er wordt dus ook gevraagd dozen te doneren. Ook hulpkracht voor de sortering kan dit punt goed gebruiken. Aankomend weekend vertrekt er een vrachtwagen naar Turkije.

Gorinchem

Süleyman Çelebi Camii Moskee, Hoefslag 9
De Turkse Moskee in Gorinchem heeft vooral behoefte aan spullen om warm te blijven en hygiëne-spullen. Denk aan dekens, slaapzakken, warme kleren en waxinelichtjes, maar ook tandpasta, deo, tandenborstels en zeep. In de moskee wordt met man en macht gewerkt om de spullen te sorteren en in te pakken. Ingezamelde spullen worden maandagavond naar Eindhoven en Rotterdam gereden, daar gaan ze met vrachtwagens mee richting het getroffen gebied. De moskee werkt dagelijks een lijst bij met spullen die het meest nodig zijn.

Alblasserdam

Yunus Emre Moskee, Anjerstraat 2
In Alblasserdam kunnen mensen tot en met komende zondag terecht om onder meer kleding, slaapzakken, verzorgingsartikelen en zaklampen in te leveren. Dat meldt Alblasserdamsnieuws.nl. Ook kan er geld gedoneerd worden.

Papendrecht

De Gouden Naald, Overtoompassage 10
Kledingreparatiewinkel De Gouden Naald zamelt ook spullen in. Er wordt gevraagd om dekens, schone warme kleding, verzorgingsartikelen, pampers, powerbanks en verwarmingsapparatuur.
Dit bericht is een samenwerking met de lokale omroepen OPEN Rotterdam, SCHIE en RTV Dordrecht.