LOKAAL

Jarige voetbalclub Bergschenhoek raakt door brand kantine kwijt: 'In een kwartier van de hemel naar de hel'

Van de kantine is vrijwel niets over
Van de kantine is vrijwel niets over © RTV Lansingerland
Voetbalvereniging BCVB uit Bergschenhoek zal het in het jubileumjaar moeten doen zonder kantine. Het gebouw brandde afgelopen weekend uit. "En gisteravond kregen we te horen van de specialisten dat het pand tegen de vlakte moet", zei voorzitter Ronald Helder op Radio Rijnmond.
Eigenlijk is dat best bijzonder. Van buitenaf lijkt het kantinegebouw haast onbeschadigd, maar als je binnen bent is dat helemaal anders. "Alles is binnen verwoest", zegt Helder. "En de hitte is echt in het houtwerk gaan zitten. Alles is kapot. Het is niet anders, het gebouw moet om."

Ontmoetingsplek

“Ik heb gisteren wel tien huilende leden aan de lijn gehad”, vervolgt de voorzitter tegen RTV Lansingerland. “Dit heeft ontzettend veel impact op de mensen. De kantine is een plek waar je elkaar ontmoet, waar foto’s uit het verleden bewaard worden en waar je samenkomt. Dat die plek, met zoveel emotionele waarde, er nu niet meer is doet heel veel pijn."
Ronald was zaterdagavond op het Winterfestival in Lansingerland. Nietsvermoedend nam hij zijn telefoon op, en hoorde dat er brand was uitgebroken. “Ik ben nog nooit zo snel naar de club gefietst”, vertelt hij. “Eenmaal daar zie je de vlammen uit het dak slaan. Je gaat dan in een kwartier tijd van de hemel naar de hel. Ik heb staan huilen op het eerste veld. Dit wil je niet meemaken."

Net opgeknapt

De kantine van de vereniging was net opnieuw ingericht. Een aantal dames heeft zich daar keihard voor ingezet. “Het was een hele gezellige plek”, vertelt Ronald. “Ikzelf kom hier al vanaf mijn vijfde levensjaar. Ik heb gelachen en gehuild in deze kantine. En met mij zoveel anderen."
Hoe het moet met het feestjaar weet hij niet. "We weten nog niet hoe de geplande festiviteiten voor dit jaar doorgaan. Dat heb ik nog niet helemaal in beeld."

Trainen en spelen

De eerste zorg voor Helder is dat er weer gespeeld en getraind kan worden bij de club, ook al is er geen kantine. Daarvoor zijn wel kleedkamers nodig. Helder: "Ik sta nu in kleedkamer 1. Daar is de elektricien bezig om te kijken of er veilig weer stroom kan komen. Want het moet wel veilig kunnen. Of het gaat lukken wordt heel spannend."
De voorzitter prijst zich gelukkig met alle vrijwilligers die al hebben aangeven te willen helpen. Ook is hij al benaderd door de gemeente, die eveneens hun hulp hebben aangeboden in deze moeilijke tijd. Via de website wil het bestuur hun leden op de hoogte houden van de vorderingen.
Dit verhaal is een samenwerking met RTV Lansingerland.