ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

Studentenorganisatie OccupyEUR bezet opnieuw universiteit, dag na erkenning klimaatcrisis door EUR

De bezetting van OccupyEUR op de Erasmus Universiteit
De bezetting van OccupyEUR op de Erasmus Universiteit © OccupyEUR
Studenten van OccupyEUR bezetten dinsdag voor de tweede keer in korte tijd de Erasmus Universiteit (EUR). Ze eisen dat de Rotterdamse universiteit de banden met milieuvervuilende bedrijven als Shell per direct verbreekt. De bezettingsactie is opvallend, want gisteren nog erkende de EUR voor het eerst dat er een klimaatcrisis is, en dat de universiteit zijn wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en bedrijfsvoering daarom drastisch aanpast.
De veertig actievoerders zitten dinsdagmiddag in het Aula-gebouw met protestdoeken. Er staan verschillende activiteiten op de planning, zoals workshops en lezingen. Studenten laten uit protest hun haar knippen. Het is de bedoeling dat de bezetting vreedzaam verloopt, laten ze weten.
Een van de activiteiten die wordt georganiseerd tijdens de bezetting is 'cutting hair until erasmus cuts ties', zo is te te lezen op het Instagramaccount van OccupyEUR
Een van de activiteiten die wordt georganiseerd tijdens de bezetting is 'cutting hair until erasmus cuts ties', zo is te te lezen op het Instagramaccount van OccupyEUR © OccupyEUR

'Greenwashing'

Waarom een dag na de verklaring en de bijbehorende voornemens van de EUR alsnog een bezettingsactie? “De erkenning van de klimaatcrisis is pure greenwashing. De timing was goed, maar het is niet voldoende”, vertelt bezetter en promovendus Vatan aan de lokale omroep OPEN. "Het bevat geen concrete maatregelen en we lopen al zo achter de feiten aan. Er is hier veel in te halen vergeleken met andere universiteiten in de wereld. Zeg in ieder geval dat je er iets aan gaat doen.”
De studenten zijn net als bij de eerste bezetting eind november, niet van plan om zomaar te vertrekken en hebben luchtbedden en slaapzakken bij zich. De universiteit heeft de actievoerders laten weten dat ze om 22:30 uur uiterlijk weg moeten zijn. De mobiele eenheid maakte destijds op verzoek van de EUR een einde aan de eerste actie.

Richtlijnen voor samenwerking met bedrijven

De Rotterdamse Erasmus Universiteit (EUR) erkent met de verklaring van maandag voor het eerst dat er sprake is van een klimaatcrisis en een dramatische toestand van de levende natuur. Het bestuur kondigt aan dat het daarom de komende tijd wil onderzoeken hoe wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en de eigen bedrijfsvoering kunnen bijdragen aan een sneller herstel van het klimaat en ecosystemen.
Uitgangspunt is dat iedere samenwerking moet bijdragen aan het herstel van klimaat en de biodiversiteit.
In zekere zin heeft het eerste protest van de studenten van OccupyEUR geholpen, al zal het een kwestie van lange adem worden. Het universiteitsbestuur laat vanaf komend kwartaal als eerste onderzoeken welke banden er momenteel zijn met bedrijven en organisaties die slecht zijn voor het klimaat en de natuur. Daarna wordt er binnen de universiteit uitvoerig over gediscussieerd. Tenslotte komen er op z'n vroegst volgend jaar richtlijnen voor toekomstige samenwerkingen met andere partijen. Uitgangspunt is dat iedere samenwerking moet bijdragen aan het herstel van klimaat en de biodiversiteit.

Alleen maar vegetarische maaltijden

OccupyEUR eist ook dat de universiteit vegetarische gerechten aanbiedt. Volgens het Erasmus Magazine, het huisorgaan van de EUR, wordt op dat vlak wél snel geschakeld: vanaf het volgend kwartaal kunnen medewerkers alleen nog vegetarische gerechten bestellen bij de catering. Studenten krijgen - als proef - drie maanden korting op vegetarisch eten. Vanaf 2030 moet er op de campus helemaal geen vlees meer verkrijgbaar zijn.

Les in duurzaamheid

Iedere student krijgt in de toekomst tijdens de studie onderwijs in duurzaamheid, inclusief de klimaat- en ecologische noodtoestand. Het universiteitsbestuur bespreekt met de faculteiten hoe en wanneer dit kan gebeuren.
Het wetenschappelijk onderzoek dat in de toekomst wordt verricht, moet volgens de nieuwe ambities van de EUR bijdragen aan een sneller herstel van klimaat en biodiversiteit en aan een rechtvaardigere samenleving.