AARDBEVING

Rotterdam en Amsterdam doneren samen 1 euro per inwoner voor aardbevingsslachtoffers

Ook in Rotterdam worden hulpgoederen ingezameld voor de aardbevingsslachtoffers | Foto:
Ook in Rotterdam worden hulpgoederen ingezameld voor de aardbevingsslachtoffers
De twee grootste steden van Nederland slaan de handen ineen voor de slachtoffers van de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Per eigen inwoner maken Rotterdam en Amsterdam 1 euro over aan het Rode Kruis. Dat levert een gezamenlijke donatie op van bijna 1,5 miljoen euro.
"Het was een voorstel vanuit Rotterdam aan de Gemeente Amsterdam, om samen op te trekken", zegt de Rotterdam burgemeester Aboutaleb uit op Radio Rijnmond. "Dit is een oud gebruik en is al eerder gedaan, dat de gemeentes bij bijzondere omstandigheden een gezamenlijke, financiële bijdrage te leveren aan het Rode Kruis. Deze bijdrage is voor de eerste nood, zoals drinkwater, medische verzorging, tenten, enzovoort."
De aardbevingsramp maakt veel los in Nederland; ook in onze regio zijn veel hulpacties gestart. Rijnmond publiceerde eerder een artikel met een overzicht van een aantal hulpacties en initiatieven, en hoe je zelf kunt bijdragen.
Ook Schiedam, Maassluis en Capelle aan den IJssel melden 1 euro per inwoner te doneren. Dat zou grofweg nog zo'n 115.000 euro opleveren.
Op Giro 7244 van het Rode Kruis is dinsdag halverwege de middag inmiddels 2 miljoen euro binnengekomen. Daar komt het bedrag van Rotterdam en Amsterdam nog bij. Aan het einde van de middag hebben de gezamenlijke hulporganisaties Giro 555 geopend voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië.
Het dodenaantal in het getroffen gebied in Turkije en Syrië is opgelopen tot boven de 6.300. Meer dan 20 miljoen mensen zijn op de een of andere manier getroffen door de aardbeving.