GEORGANISEERDE MISDAAD

Politie houdt twee Amsterdamse jongens aan voor beschietingen woningen Spijkenisse en Krimpen aan den IJssel

De politie onderzoekt de aanslag in de Hellevoetstraat in Rotterdam-Zuid in juli 2022
De politie onderzoekt de aanslag in de Hellevoetstraat in Rotterdam-Zuid in juli 2022 © MediaTV
In Amsterdam zijn deze week op verzoek van de Rotterdamse politie twee jongens van 15 en 17 aangehouden. De jongste zou eind november een woning aan de Gouwestraat in Spijkenisse hebben beschoten; de oudste nam een paar dagen later een huis in Krimpen aan den IJssel onder vuur. In totaal zijn nu vier mensen aangehouden voor deze aanslagen.
Een van de Amsterdamse tieners die beiden maandagochtend zijn opgepakt, draagt volgens De Telegraaf een enkelband. De Rotterdamse politie kan dat bevestigen noch ontkennen. Het is niet duidelijk waarom de tiener onder elektronisch toezicht staat. Het kan zijn dat hij van de rechter een gebiedsverbod opgelegd heeft gekregen. De jeugdreclassering kan dan in de gaten houden of hij zich daaraan houdt.
De jongen van 15 zou in de nacht van 22 op 23 november een woning aan de Gouwestraat in Spijkenisse beschoten hebben. Daarbij ontstond een gat in het raam naast de voordeur, en werd met graffiti 'laste keer' en een euroteken op de deur gespoten. Niemand raakte gewond. De burgemeester van Nissewaard (waar Spijkenisse onder valt) liet de woning sluiten; de bewoners moesten ergens anders onderdak zien te vinden.

'Tik Tak'

Het beschoten huis aan de Acacia in Krimpen aan den IJssel is een ander verhaal. De nu aangehouden 17-jarige wordt verdacht van betrokkenheid bij de beschieting van deze woning, op 26 november. En ook hier werden met graffiti teksten op de deur achtergelaten: ’Tik Tak’ en een klok die een tijd aangeeft. Twee weken geleden zijn hiervoor twee andere Amsterdammers aangehouden: een jongen van 17 en een man van 51. De jongen wordt aangehouden in een jeugdgevangenis. De bewoonster van de Krimpense woning treft hetzelfde lot als de bewoners uit Spijkenisse: haar huis wordt door de burgemeester gesloten.
De aanslag van november was niet de eerste op de Krimpense woning. Vier maanden daarvoor gebeurde dat ook twee keer. De politie bracht destijds een groot onderzoeksteam op de been, omdat de Krimpense aanslagen mogelijk te maken hadden met eerdere aanslagen op panden in Rotterdam en Gouda. In Rotterdam gaat het om een woning aan de Teilingerstraat en een appartementencomplex aan de Hellevoetstraat. In het portiek van het appartementengebouw wordt ook een explosief gevonden.
Maar na de eerste twee aanslagen in Krimpen hield de reeks woningbeschietingen op, en werd het onderzoeksteam afgeschaald, maar na de beschietingen in november in Spijkenisse en de derde aanslag in Krimpen, werd het onderzoeksteam weer op sterkte gebracht, met als resultaat de arrestaties van de vier Amsterdammers.

'Gestolen partij cocaïne'

De Telegraaf schrijft dat de aanslagen in Gouda, Spijkenisse, Krimpen aan den IJssel en Rotterdam te maken hebben met een man die een conflict heeft met criminelen over de diefstal van een partij cocaïne. Op alle adressen waar kogels door de ruit vlogen en waar in twee gevallen graffiti met waarschuwingen werden gespoten, wonen familieleden van het doelwit, dat volgens de krant zelf is gevlucht naar het buitenland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl