112

112-nieuws: Studenten van OccupyEUR vertrokken van universiteitsterrein | Vijftal steekt man neer in Rotterdam-Charlois

Politiewagen. Foto ter illustratie.
Politiewagen. Foto ter illustratie. © Politie
In dit artikel houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke 112-nieuws van woensdag 8 februari.

19:30 - Studenten van OccupyEUR vertrokken van universiteitsterrein

De studenten die sinds dinsdagochtend het Erasmusgebouw van de EUR bezet hielden, zijn vertrokken. Dit was kort nadat de politie was gearriveerd op het universiteitsterrein. De actievoerders hebben 32 uur gebivakkeerd in het gebouw. De studenten riepen tijdens het vertrek wel dat ze terug zouden komen. De politie heeft zich al die tijd afzijdig gehouden, meldt het Erasmus Magazine.

17:30 - Man neergestoken door vijftal in Rotterdam-Charlois

In de Rotterdamse wijk Charlois is een man neergestoken. Dat gebeurde op de Vaerhorst, een zijstraat van de Slinge. Het slachtoffer is gewond naar het ziekenhuis gebracht. De daders zijn op de vlucht geslagen, de politie zegt op zoek te zijn naar een vijftal.

16:00 - De EUR noemt de bezetting van OccupyEUR illegaal

De laatste activisten van OccupyEUR moeten vanavond voor 19:00 uur hun bezetting van een deel van de Erasmus Universiteit opbreken. Dat heeft het College van Bestuur laten weten in een brief, schrijft het Erasmus Magazine. Het universiteitsbestuur noemt de bezetting illegaal.

06:30 - Protest studenten leidt tot overnachting universiteit

Gisteren waren er zo'n honderd studenten om te protesteren op de Erasmus Universiteit, laat een van de protestleiders - die zichzelf Pjotr noemt - weten. De demonstranten willen dat de universiteit alle banden met de fossiele industrie breekt, om zo te zorgen dat er geen kennis meer naar die industrie gaat.
De studenten kregen een ultimatum van de universiteit om uiterlijk om 23:00 te vertrekken. In totaal hebben 24 studenten toch de nacht op de universiteit gespendeerd. Vandaag verwacht Pjotr nog meer studenten om 10 uur 's ochtends voor een zogenaamde 'solidariteitsbrunch'. Hoe lang de studenten nog op de universiteit blijven, kon de protestleider nog niet zeggen.

05:30 - USAR redt zeven mensen onder het puin

Het regionale reddingsteam USAR heeft gisteravond de eerste slachtoffers gered van de aardbevingen in Turkije.
Tijdens de eerste verkenning van de groep werd al een eerste slachtoffer levend onder het puin vandaan gehaald. Uiteindelijk heeft USAR in totaal zeven mensen kunnen redden afgelopen nacht. USAR meldde op Twitter zes personen, maar daar is inmiddels een zevende bij gekomen.
Het USAR-team is gespecialiseerd in het redden van mensen, bijvoorbeeld na een aardbeving. Ze zijn nu actief in de Turkse stad Hatay, een stad tegen de grens met Syrië. Het Nederlandse team coördineert ook Zwitserse, Griekse, Italiaanse en lokale reddingswerkers.

00:00 - Brand in bedrijfspand in Hellevoetsluis

In een bedrijfspand op de Veerweg in Hellevoetsluis is vannacht door onbekende oorzaak een brand ontstaan in een droogoven. In het bedrijfspand dat vlam heeft gevat worden onderdelen voor boten gemaakt. In verband met de grote rookontwikkeling werd door de brandweer vannacht opgeschaald naar 'grote brand'.
Ongeveer anderhalf uur later werd gemeld dat de brandweer de brand onder controle had. Daarna heeft de brandweer het pand geventileerd. Samen met het team Digitale Verkenningen wordt het dak gecontroleerd door middel van een drone. Brandonderzoek gaat nog onderzoek doen naar het ontstaan van de brand.

23:45 - Rotterdammers aangehouden voor steekpartij Maastunnel

Bij een steekpartij op het fietspad in de Maastunnel zijn twee mensen gewond geraakt en naar het ziekenhuis vervoerd. Het gaat om twee mannen uit Rotterdam van 33 en 59 jaar. Het lijkt erop dat de twee slachtoffers elkaar hebben verwond. De politie heeft de mannen na behandeling in het ziekenhuis aangehouden.