NIEUWS

Ravage na explosie in portiek Rotterdam-Feijenoord, derde ontploffing in vijf dagen op Zuid

Explosie in Rotterdam-Feijenoord
Explosie in Rotterdam-Feijenoord © MediaTV
Een explosie bij een woning op de Riederlaan in Rotterdam-Feijenoord markeert de derde explosie in vijf dagen. De deur in de portiek is in twee geblazen. De politie onderzoekt of er een verband is met de twee eerdere explosies op Rotterdam-Zuid deze week.
De laatste explosie vond plaats rond 5 uur woensdagochtend. De deur in de portiek is uit elkaar geblazen. Hierbij zijn ook ramen gesprongen en is er veel schade rondom de deur. Zo zijn de ijzeren platen tegen de reling vervormd en losgeraakt. Ook zijn de auto's die in de buurt geparkeerd stonden vermoedelijk beschadigd. Op straat is een witte ontstekingsdraad gevonden.
Na de explosie kwam een bewoner aanlopen. Zijn telefoon werd, volgens standaardprotocol, door de politie in beslag genomen. De bewoner wilde daar niet aan meewerken en ging hierover in discussie met de agenten. Uiteindelijk heeft hij zijn telefoon op de straatstenen kapot gegooid. Dit belemmert het onderzoek niet, omdat de telefoon nog steeds uitgelezen kan worden. De politie meldt dat de verdachte op de vlucht is geslagen, of dat dezelfde persoon is als degene die een telefoon kapot gooide op straat, is niet bekend.

Nog twee andere explosies

Een dag voor deze explosie werd bij een huis aan het Wim Wagenerhof in Rotterdam-Lombardijen een explosief tegen de achtergevel gegooid. Daardoor is ontstond er schade aan de woning en aan de naastgelegen panden. Omwonenden zouden na de explosie iemand weg hebben zien rennen.
De politie onderzoekt ook de explosie in de Beverwaard in Rotterdam van de nacht 3 februari. Op de Lunenburgdam werd rond kwart voor één iets tot ontploffing zijn gebracht. Bij de explosie is gebruik gemaakt van een ontstekingsdraad, die vlak na de klap nog in de straat lag.
Wat opvallend is bij die explosie, is dat er op de voorkant van het huis een zwarte letter D met graffiti is gespoten, die er volgens buurtbewoners eerder niet was. Volgens een buurtbewoonster heeft dat te maken met de bewoners: hun voornamen beginnen allemaal met een D. De politie heeft nog niks toegelicht over de letter.

Verband

Voor zover bekend is er voor de ontploffing nog niemand aangehouden. Ooggetuigen zagen een iemand kort na de explosie op een scooter wegrijden.
Of er een verband is tussen de drie explosies op Rotterdam-Zuid, wordt nog onderzocht door de politie. Het zijn niet de enige explosies van de afgelopen tijd, want ook in januari hebben er ook drie explosies plaatsgevonden. Deze vonden op een explosie in het centrum van Rotterdam na - waarbij een bus deodorant in een bedrijfspand werd gegooid, ook plaats op Rotterdam-Zuid. Deze twee explosies op Zuid vonden plaats in de wijk Charlois en Feijenoord. Bij de explosie in Feijenoord werden ook kogelgaten in het pand gevonden.