NIEUWS

Inzamelpunten overspoeld met hulpgoederen voor Turkije en Syrië, maar helpt dat echt?

Inzamelpunten worden overspoeld
Inzamelpunten worden overspoeld © Rijnmond
Inzamelpunten worden overspoeld met hulpgoederen voor Turkije en Syrië, maar de vraag is of dit wel de beste manier is om de mensen daar te helpen. "Het is mooi om te zien dat mensen zelf hulp initiëren, maar bedenk goed waar je aan begint."
Veel inzamelpunten in onze regio vragen om winterkleding, hygiëneproducten als maandverband, EHBO-kits, slaapzakken, dekens, babyspullen en ga zo maar door. Moskeeën en andere inzamelpunten worden daardoor overspoeld met deze hulpgoederen.
Mooie initiatieven, maar het Rode Kruis geeft aan moeilijk te kunnen inschatten of de hulpverlening goed verloopt of niet. "Wij weten niet of mensen die met hun vrachtwagens vol spullen weten waar ze moeten zijn met die spullen", laat een woordvoerder van het Rode Kruis weten. "Het is mooi om te zien dat mensen zelf hulp initiëren, maar bedenk goed waar je aan begint."

Toch naar Turkije

Een van die initiatieven is het inzamelpunt van Ayasofa-moskee in Dordrecht. "Wij hebben vijf vrachtwagens klaarstaan met spullen voor Turkije", laat Ziya Safranti, voorzitter van de Ayasofa-moskee, weten. Hij weet nog niet waar de spullen naartoe moeten, maar heeft hierover wel intensief contact met het Turks Consulaat Rotterdam. "De locatie van het Turkse reddingsteam is vol, maar we krijgen nog wel andere adressen doorgestuurd."
Ook geeft hij aan niet te weten aan welke spullen momenteel de meeste behoefte is in Turkije. "We hebben eigenlijk te horen gekregen dat we moeten sturen wat we kunnen sturen, dus dat doen we. We zamelen echt van alles in, met een focus op kinderspullen van 0 tot 10 jaar oud."
Momenteel is de vraag vooral groot naar kartonnen dozen, waar nu een tekort aan is. "Bij grenscontroles worden tassen en vuilniszakken geweigerd, dus we hebben nu dozen nodig om de spullen over te kunnen brengen." Safranti benadrukt dat de moskee zoveel spullen heeft ontvangen, dat er niet genoeg capaciteit is om meer spullen buiten de kartonnen dozen in ontvangst te nemen.

Geld aan Giro555

De woordvoerder van het Rode Kruis laat wel weten vertrouwen te hebben dat de goederen uiteindelijk wel goed terecht komen, maar dan is het ook nog eens van belang dat die vrachtwagenchauffeurs wel met de juiste spullen komen. "Wij weten precies wat de mensen nodig hebben hier en wat de tekorten zijn. Als mensen hier komen met een vrachtwagen vol damesjassen, terwijl we juist kinderjassen nodig hebben, is dat natuurlijk zonde."
Het Rode Kruis roept op vooral geld te doneren aan officiële hulporganisaties en voordat mensen ergens spullen brengen te checken of de spullen nodig zijn, waar de spullen heen worden gebracht en of er coördinatie is met lokale hulporganisaties. Anders bestaat de kans dat de spullen en het transport eerder in de weg zitten dan helpen.
De woordvoerder benadrukt verder dat het in principe niet nodig is om met vrachtwagens deze kant op te komen. "Wij hebben al genoeg mensen hier en kunnen waar nodig meer mensen sturen. Als mensen geld doneren via Giro555 kunnen we vandaag nog de spullen halen die nodig zijn. Er is ook nog heel veel geld nodig, dus hopelijk weten mensen Giro555 te vinden."