RECHTSZAAK

Jan (88) probeerde zijn vrouw te vermoorden maar hoeft niet de cel in: 'Dit is een uitzonderlijke zaak'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © T Leish
Een 88-jarige Rotterdammer die zijn vrouw probeerde te vermoorden, hoeft niet de cel in. De man krijgt een geheel voorwaardelijke celstraf van één jaar.
Jan S. pakte in maart van het vorig jaar een gietijzeren schoenleest en sloeg zijn vrouw op het achterhoofd. Zij liep alleen twee scheurtjes op in het hoofd. Zelf stak de man na deze daad een mes in zijn borst, maar overleefde dat.
De rechter zegt dat ‘in beginsel’ een celstraf op zijn plaats is bij een dergelijke poging tot moord. “Maar dit is een bijzondere, zo niet uitzonderlijke zaak.”

Vrouw houdt van 'lieve Jan'

Jan S. lijdt aan sterke lichamelijke pijnen en zag het leven niet meer zitten. Hij wilde zijn vrouw niet alleen achterlaten en bedacht daarom het morbide plan.
Tijdens de zitting twee weken geleden bleek dat zijn vrouw nog altijd met veel liefde over haar man spreekt. “Ik wil gewoon met Jan verder, het is zo’n lieve man.”

Impact gezondheid

De rechter: “De verdachte heeft grote spijt en zijn vrouw heeft het hem vergeven. De tijd dat hij in voorlopige hechtenis zat, heeft een enorme impact op zijn gezondheid gehad. Vanwege zijn hoge leeftijd en in dit bijzondere geval wordt er daarom geen celstraf opgelegd.”
De voorwaardelijke straf komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken geleden. Ook het OM benadrukte dat het een wanhoopsdaad was geweest van de verdachte.