MOLENS

Museummolen De Walvisch krijgt nieuwe wieken; crowdfunding succesvol

Nieuwe wieken voor molen De Walvisch
Nieuwe wieken voor molen De Walvisch © SCHIE
Hij staat al bijna een jaar stil, maar Molen De Walvisch draait binnenkort weer. De stalen roeden van de historische molen in Schiedam waren afgekeurd, omdat er kleine scheurtjes zaten in de roeden. Inmiddels is via crowdfunding de tienduizend euro opgehaald die nodig is om de molen weer te laten draaien met nieuwe roeden.
De haarscheurtjes in het laswerk van de oude roeden werden ontdekt na een diepgaande controle met speciale apparatuur. Daardoor zijn de wieken uiteindelijk afgekeurd. “Kleine scheurtjes worden grote scheurtjes, dan is er het risico dat er iets afbreekt en dat wil je natuurlijk nooit hebben”, aldus Paul Sporken van stichting Schiedamse molens bij lokale omroep SCHIE.
De nieuwe roeden zijn inmiddels aangekomen in Schiedam en worden in een loods bij de glasfabriek afgemaakt. Dat gebeurt in Restauratie Werkplaats Schiedam, waar gebruik gemaakt wordt van nieuwe stukken hout, maar óók van delen van de oude wieken, die nog goed te gebruiken zijn.

Moet draaien

Over een paar weken zullen de nieuwe wieken op Molen De Walvisch worden geplaatst. Dan kan de molen weer draaien. De Walvisch krijgt geen achterliggende functie, zoals het malen van meel, maar het is vooral belangrijk dat de molen blijft draaien zodat die in beweging blijft. "Een molen moet draaien, als een molen niet draait dat gaat het hele systeem dat in de molen zit kapot”, aldus Paul. Volgens Paul is het vooral voor de bezoekers van de molen en voor de belevenis in de stad en is daarvoor een draaiende molen onmisbaar.
Dit verhaal is van onze mediapartner SCHIE