SEKSUEEL MISBRUIK

Toptrainer verdacht van misbruik jonge talenten: 'Dit moet stoppen'

Misbruik in de wereld van het kunstrolschaatsen, foto ter illustratie
Misbruik in de wereld van het kunstrolschaatsen, foto ter illustratie © Pixabay
Een internationaal gevierde coach. Een onberispelijke staat van dienst. Volgens een van zijn pupillen 'de liefste man op aarde'. En dan plotseling een aangifte wegens verkrachting? "Dat kan niet", zegt zijn advocaat. Juist wel, zegt het OM. "Door zijn status had hij een machtspositie."
De affaire speelt zich af in de wereld van het kunstrolschaatsen. De Italiaan Massimo G. geldt als de absolute topcoach, die regelmatig naar Nederland komt om talenten te trainen. Hij logeert dan bij mensen thuis, soms ook in dezelfde slaapkamer als zijn leerlingen.
In oktober 2021 verblijft hij in Dordrecht in de woning van een Nederlandse kunstrolschaatser. Met hem meegekomen is een 15-jarige jongen uit Italië die hij bijna als zijn zoon beschouwt. "Ik moest hem in de gaten houden, want hij had wat affaires met meisjes gehad."
De jongen doet aangifte van ontucht. De eerste keer zou het betasten zijn geweest. Massimo G.: "Hij had een liesbreuk. Het zou kunnen dat ik wat hielp bij de massage, maar volgens mij deed hij dat zelf."
De tweede keer zou het tot orale seks zijn gekomen. Volgens de jongen had hij tegengestribbeld en deed het pijn. De verdachte heeft een heel andere lezing. "Ik had hem betrapt met een meisje in bed, daar was ik zo boos over dat ik zei niet meer zijn trainer te willen zijn. Hij begon te huilen en toen heb ik hem getroost, meer niet."

Knallende ruzie

De jongen liep ontdaan naar beneden en vertelde zijn verhaal aan de vrouw des huizes bij wie ze logeerden in Dordrecht. Zij zegt dat de jongen 'in shock' was. Niet vreemd, zegt advocaat Frederik Janssen. "Na een knallende ruzie waarin je hebt gehoord dat je niet meer wordt getraind, zie je er wat bleekjes uit, ja."
Deze aangifte brengt een Nederlandse kunstrolschaatser ertoe om ook naar de politie te stappen. In de rechtszaal in Rotterdam verklaart hij: "Ik wist toen dat ik niet de enige was. Tot dat moment had ik mijn eigen leed opzij gezet, zodat hij (Massimo) anderen beter kon maken. Maar nu zeg ik: dit moet stoppen."
De status van de Italiaan speelt hierbij een grote rol, zegt het OM. "Als jij als pupil naar buiten treedt, raak je niet alleen zelf een hele goeie trainer kwijt, maar alle anderen ook. We zien dit vaker bij seksueel misbruik in de muziek- en sportwereld: een grote afhankelijkheid van de coach. Dit was ook een trainer met zo'n aanzien, daar zeg je moeilijk nee tegen."

Netflix-serie

In dit tweede geval zou het om verkrachtingen gaan in 2019 en in april 2021. De coach verbleef toen in het Brabantse Dommelen voor trainingen en wedstrijden. Behalve de verklaring van de pupil zijn er app-berichten zoals 'kom hier', en 'ik weet dat je het wilt'. Massimo G.: "Dat ging over de Netflix-serie The Assassination of Gianni Versace waar we beiden naar keken. Ik vroeg of hij beneden wilde komen om een nieuwe aflevering te zien." Hij ontkent de jongen te hebben misbruikt.
Het OM eist woensdag een straf tegen hem van vier jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Daarnaast een contactverbod en vijf jaar lang een verbod om in de sportwereld werkzaam te zijn. De officier van justitie vindt dat beide zaken elkaar versterken: zogeheten schakelbewijs.
De beide slachtoffers vragen smartengeld van 8.500 en 12.500 euro. "Niet alleen hun levens zijn overhoop gegooid, hun families zijn voor het leven getekend", zegt advocaat Frank Hamers.
Massimo G. zit inmiddels drie maanden vast en dat valt hem zwaar. De Italiaan kan moeilijk met anderen communiceren en medegedetineerden hebben hem een bezoekje gebracht in de cel door daar te urineren. Advocaat Janssen, die voor vrijspraak gaat vanwege 'het magere bewijs': "De roddels blijven, dus zijn carrière is sowieso voorbij." De rechter in Rotterdam doet op 22 februari uitspraak.