AARDBEVING

USAR.NL-team redde al tien mensen onder het puin vandaan: 'De tijd is op dit moment onze grootste vijand'

USAR-teams zoeken naar overlevenden tussen het puin na de aardbevingen in Turkije
USAR-teams zoeken naar overlevenden tussen het puin na de aardbevingen in Turkije © USAR.NL
Inmiddels is het dag drie na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië. Het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR) is sinds dinsdagmiddag in Hatay, Zuidoost Turkije, om mee te helpen met het vinden van slachtoffers in het puin. En met succes: inmiddels heeft de groep al tien overlevenden weten te redden, een recordaantal in de geschiedenis van USAR.
"As we speak zijn er een aantal reddingsoperaties aan de gang", vertelt Arjen Littooij, hoofdcommandant van het team. "Deze mensen zijn dus al gelokaliseerd en we weten dat ze levend onder het puin liggen."
Maar dat is lang niet altijd zo, benadrukt hij. "Er zit ook een andere kant aan. We kunnen ook heel veel mensen niet redden. Dan weten we van mensen dat ze levend onder het puin liggen, maar dan kunnen we ze niet redden, omdat we er niet bij kunnen komen. Het gebouw is dan zodanig ingestort dat het onmogelijk is om deze mensen levend te bevrijden."

Mentaal zwaar

"We hebben nu ook contact met iemand die zo zwaar onder het puin ligt, maar het is onmogelijk om diegene eruit te halen", gaat Littooij verder. "Dat is natuurlijk ook mentaal heel zwaar voor de reddingswerkers."
Voorlopig geven de leden van het team in ieder geval niet op en gaan ze door met zoeken naar overlevenden. "De tijd is op dit moment onze grootste vijand. Er zijn op dit moment nog signalen dat er mensen levend onder het puin liggen. Maar hoe langer het duurt, hoe geringer de kans wordt dat ze overleven. Na zeven dagen is de kans dat er overlevenden worden gevonden, nihil. Op dit moment zijn we dus nog volop bezig."
USAR.NL helpt niet alleen met het zoeken naar overlevenden, ook praktische noodhulp komt voorbij. Zo is elektriciteit beschikbaar gesteld zodat slachtoffers zonder huis hun telefoons kunnen opladen. Ook zijn er tegenslagen, de zendmast rond het basiskamp is uitgevallen, zodat er nauwelijks communicatie mogelijk is met de teams die aan het zoeken zijn.
USAR.NL bestaat uit 65 mensen die in het dagelijks leven bij de brandweer, politie of de veiligheidsregio werken. Zo'n 20 leden komen van de veiligheidsregio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid. Er zijn ook 8 honden mee en 15 ton aan materieel.