nieuws

Onderzoek naar affakkelen BP

11-09-DCMR_stankoverlast.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
11-09-DCMR_stankoverlast.cropresize.tmp.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - De milieudienst Rijnmond DCMR gaat onderzoeken of de noodmaatregelen bij oliemaatschappij BP maandagochtend wel goed gewerkt hebben. Mogelijk zijn er bij het affakkelen ook onverbrande gassen in de lucht gekomen.
Dit zou de enorme stank kunnen verklaren. “Mocht blijken dat daar toch een onvolkomenheid heeft plaatsgevonden, dan kan dat ook voor BP nog gevolgen hebben” aldus Dick Amesz van de milieudienst Rijnmond DCMR.

Affakkelen

BP moest maandagmorgen abrupt drie raffinaderijen stilleggen vanwege een stroomstoring. Die begon half vier ‘s ochtends in een hoofdverdeelstation van stroomleverancier Stedin. Affakkelen is nodig om het stilleggen van de fabrieken veilig te laten gebeuren. Alle onverbrande ‘giftige’ gassen worden dan verbrand. “Zou je die zomaar loslaten, dan is het echt gevaarlijk,” zegt Carlo Eijkels van BP Raffinaderij Rotterdam.

Stankklachten

Een groot deel van de regio had maandagmorgen last van het affakkelen omdat het gepaard ging met een behoorlijke stankoverlast. In totaal kwamen bij de milieudienst 360 klachten binnen over een penetrante olielucht. Die lucht ging als een soort stankballon over de regio. De klachten kwamen uit onder meer Vlaardingen, Maassluis, Schiedam en Rotterdam. Veel mensen klaagden over misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn.

Productie wordt langzaam hervat

BP is bezig met het ‘resetten’ van de drie raffinaderijen. De oliemaatschappij hoopt over een paar dagen weer volledig in bedrijf te zijn. Ook Team Terminal in de Europoort kwam zonder elektriciteit te zitten, maar omdat het hier om opslag van stoffen gaat, was er bij dit bedrijf geen probleem. Dat geldt ook voor chemieconcern Abengoa, de fabriek die nog wordt gebouwd.

Aansprakelijkheid

De discussie over de aansprakelijkheid is inmiddels gestart. BP wil niet zeggen hoeveel de schade is, maar dat er veel schade is, is duidelijk. De oliemaatschappij wil de schade proberen te verhalen bij Stedin. De stroomleverancier ontkent dat het om een stroomstoring ging, volgens Stedin was het in het geval van BP een tijdelijke stroomdip. Woordvoerder Martin van Bruggen van Stedin sluit niet uit dat de apparatuur bij BP dermate strak is afgesteld dat de productie slechts bij een dip al moet worden stilgelegd.

Onderzoek

De oorzaak van de stroom-problemen in de Europoort is onduidelijk. Onderzoeksbureau KEMA stelt een onafhankelijk onderzoek in.
Foto: de rookwolk van het affakkelen drijft over het Rijnmond-gebied - Arjan Aarnoudse