FEYENOORD

Bekervoetbal in optima forma: Feyenoord overleeft met enorme veerkracht tóch de achtste finale tegen NEC

Feyenoord is opgelucht na de spannende strafschoppenserie in de achtste finale tegen NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De Kuip was woensdagavond zeker niet vol, maar de afwezige seizoenkaarthouders zullen wellicht spijt hebben gehad. De slotfase en de verlenging van Feyenoord-NEC waren pure reclame voor de TOTO KNVB Beker. Na een knappe comeback in de reguliere speeltijd, een spectaculaire verlenging (die eindigde in 4-4) en spannende strafschoppenserie (5-3) gingen de Rotterdammers alsnog naar de kwartfinale van het bekertoernooi.
Drie belangrijke momenten in Feyenoord - NEC
Drie belangrijke momenten in Feyenoord - NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het duel begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrië. Daarnaast betrad Feyenoord het veld met een speciaal Giro555-shirt. Daarop werd een oproep gedaan om geld te doneren aan het getroffen gebied.
Het speciale Giro555-shirt dat Feyenoord voor het duel met NEC droeg
Het speciale Giro555-shirt dat Feyenoord voor het duel met NEC droeg © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het begin van de wedstijd was allerminst vermakelijk. De thuisploeg kwam in de beginfase echter goed weg. Quilindschy Hartman, die terugkeerde van griep, tackelde hard NEC-verdediger Bart van Rooij onderuit. Vreemd genoeg toonde scheidsrechter Rob Dieperink geen enkele kaart aan de Feyenoorder. Bij die fase had dat zomaar gekund. Overigens was er geen VAR, die in deze bekerrronde ontbreekt, om die beslissing van de arbiter te corrigeren.
Arne Slot na Feyenoord-NEC: 'Supporters hebben waar voor hun geld gekregen'
In de eerste helft trok NEC een muur op, die Feyenoord moest proberen te slechten. Dat ging zeker niet gemakkelijk voor de Rotterdammers. De thuisploeg vond zeker de weg naar het Nijmeegse doel, maar de afronding liet te wensen over. NEC-doelman Mattijs Branderhorst werd namelijk niet aan het werk gezet. Dat gebeurde pas rond het halfuur. Danilo, Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh kwamen namens Feyenoord in schietpositie. Branderhorst had geen moeite met deze pogingen.

Wellenreuther weifelt

Niet Feyenoord, maar NEC nam in De Kuip de leiding. Uitgerekend Calvin Verdonk deed zijn oude werkgever pijn. De linksback, die bij Feyenoord werd opgeleid, kreeg aan de linkerkant veel ruimte. Hij haalde in het zestienmetergebied van de Rotterdammers uit. Doelman Timon Wellenreuther raakte de bal nog aan. De inspanning van de Duitser bleek echter onvoldoende om de 0-1 te voorkomen.
Marcus Pedersen, Timon Wellenreuther en Lutsharel Geertruida treuren na een treffer van NEC tegen Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Aan het einde van de eerste helft zakte het niveau van Wellenreuther verder naar beneden. Op een schot van Souffian El Karouani liet de keeper van Feyenoord de bal los, waarna David Hancko paniekerig de bal wegtrapte. Voor de rust vertolkte de Duitser wederom een negatieve hoofdrol. Wellenreuther greep weer niet goed in. Pedro Marques, voormalig speler van FC Dordrecht, tikte daarna de bal eenvoudig in het doel (0-2).

Eind goed...

Na de pauze moest Feyenoord flink aan de bak om de bekeruitschakeling te voorkomen. In de rust greep hoofdtrainer Arne Slot in met een dubbele wissel. Danilo en Marcus Pedersen bleven in de kleedkamer achter. Santiago Gimenez en Quinten Timber vervingen het tweetal. De thuisploeg kwam met pit uit de kleedkamer. Zo trapte Mo Taabouni, die zijn debuut in de basis maakte, de bal in de handen van NEC-doelman Branderhorst en schoot aanvoerder Orkun Kökçü een vrije trap naast.
De aansluitingstreffer wilde maar niet vallen voor Feyenoord, terwijl de mogelijkheden er zeker waren. Gimenez trapte halverwege de tweede helft een enorm schietkans hoog over. Enkele minuten later pakte NEC-doelman Branderhorst knap een poging van Lutsharel Geertruida, maar de rebound was echter niet besteed aan invaller Igor Paixão. De Braziliaan raakte de bal niet goed en ging niet eens richting het Nijmeegse doel.
Igor Paixão viert zijn late 2-2 voor Feyenoord in het bekerduel met NEC
Igor Paixão viert zijn late 2-2 voor Feyenoord in het bekerduel met NEC © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het slotoffensief van Feyenoord kwam pas laat op gang. Daar hadden de Rotterdammers weer een rode kaart bij de tegenstander voor nodig. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg NEC-verdediger Philippe Sandler, die vorig seizoen even in De Kuip onder contract stond, een rode kaart. Uit de daaropvolgende penalty schoot Kökçü raak. Vervolgens ging het stormen in De Kuip. In die hectiek trok Feyenoord de stand nog gelijk via een rake kopbal van Paixão. Door die late 2-2 sleepte de thuisploeg nog een verlenging uit het vuur.
Zo klonken de 1-2 en 2-2 bij Feyenoord-NEC (beker) op Radio Rijnmond

...al goed

Maar Feyenoord zou Feyenoord niet zijn om een vreemde wending aan de wedstrijd te geven. In de eerste helft van de verlenging reageerden Wellenreuther en de Rotterdammers wederom niet doortastend genoeg, waarna Jordy Bruijn de 2-3 maakte. Lang kon NEC, dat inmiddels met tien man speelde, niet genieten van deze voorsprong. Een minuut later knikte Santiago Gimenez voor de thuisploeg raak (3-3).
Zo klonk de 3-3 van Santiago Gimenez bij Feyenoord-NEC (beker) op Radio Rijnmond
Dit bekerduel werd er eentje voor de geschiedenisboeken. Aan het einde van de tweede helft van de verlenging bracht invaller Javairô Dilrosun met een schitterende goal De Kuip in extase met de 4-3. Na dit rake schot in de kruising rechtte NEC nog knap de rug. Bruijn prikte na zwak verdedigen van de Rotterdammers zijn tweede doelpunt in de avond binnen. Deze 4-4 betekende dat de avond afgesloten zou worden met een penaltyreeks.
Zo klonk de 4-3 van Javairô Dilrosun bij Feyenoord-NEC (beker) op Radio Rijnmond
Lange tijd maakten Feyenoord en NEC vanaf elf meter geen fout. In de strafschoppenserie werd Ilias Bronkhorst de schlemiel door de vierde Nijmeegse penalty te missen. Wellenreuther pakte de poging van de rechtsback. Paixão bracht De Kuip vervolgens in vuur en vlam met de winnende strafschop. Het bereiken van de kwartfinale was daarmee een feit.
Javairô Dilrosun na Feyenoord-NEC: 'We moesten er diep voor gaan'

Feyenoord - NEC 4-4 (3-3, 2-2, 0-2)

33' 0-1 Calvin Verdonk
45' 0-2 Pedro Marques
90' 1-2 Orkun Kökçü
90+2' 2-2 Igor Paixão
97' 2-3 Jordy Bruijn
98' 3-3 Santiago Gimenez
116' 4-3 Javairô Dilrosun
118' 4-4 Jordy Bruijn
89' Rood: Philippe Sandler (NEC)

Strafschoppenreeks (5-3)

1-0 Orkun Kökçü
1-1 Ibrahim Cissoko
2-1 Santiago Gimenez
2-2 Dirk Proper
3-2 David Hancko
3-3 Joris Kramer
4-3 Oussama Idrissi