VUURWERK

In Rotterdam werd massaal vuurwerk afgestoken, maar ondanks verbod geen enkele boete uitgedeeld

Vuurwerk bij de Erasmusbrug
Vuurwerk bij de Erasmusbrug © MediaTV
Niemand heeft in Rotterdam tijdens de laatste jaarwisseling een bekeuring gekregen voor het afsteken van vuurwerk, schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad. Politie en stadswachten hebben het daar te druk voor gehad. In Rotterdam gold -net als in Schiedam- een vuurwerkverbod. Op het illegaal afsteken van vuurwerk staat een boete van minstens 100 euro.
Het was tijdens de afgelopen jaarwisseling alweer voor de derde keer op rij dat er geen vuurwerk afgestoken mocht worden in Rotterdam (en ook Schiedam). De eerste twee afsteekverboden waren tijdens de coronajaren en golden voor het hele land. De Rotterdamse gemeenteraad debatteert donderdagmiddag over de gang van zaken rond oud en nieuw.
Er werden wel bonnen uitgeschreven in aanloop naar oud en nieuw. Dat gebeurde door het speciale team van stadswachten dat vanaf november samen met de politie probeerde de vuurwerkoverlast te bestrijden. In totaal kregen 15 mensen een bekeuring; nog eens 50 kwamen weg met een waarschuwing.

Tweedeling

Het vuurwerkverbod werd voor en tijdens de jaarwisseling massaal overtreden. Volgens Aboutaleb zorgt dat voor een tweedeling in de stad, tussen Rotterdammers die zich niet houden aan het afsteekverbod, en Rotterdammers die klagen over vuurwerkoverlast en het niet handhaven op het vuurwerkverbod.
Coalitiepartij Leefbaar Rotterdam wil dat er een volksraadpleging komt over het vuurwerkverbod. Dat referendum zou tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten gehouden kunnen worden, dus op woensdag 15 maart. De partij ziet net als de burgemeester dat Rotterdam sterk verdeeld is in voor- en tegenstanders.

Inleveracties geen succes

De gemeente organiseerde eind december in Hoogvliet, Charlois en Rotterdam-Noord vuurwerk-inleveracties. Dat leverde niets op: niemand kwam daar vuurwerk afgeven. Rotterdam bekijkt of het nog zin heeft dit soort acties te organiseren, en neemt daarover later dit jaar een besluit.

Op heterdaad betrapt

Burgemeester Aboutaleb legde donderdag aan de Rotterdamse gemeenteraadsleden uit dat volgens de huidige regels alleen een boete opgelegd kan worden als iemand op heterdaad betrapt wordt. Ook is het voor agenten lastig om tijdens oudjaar iemand op straat aan te houden. Dat kan een onveilige situatie voor de agenten geven. Dan is versterking noodzakelijk.
"We zijn er niet nog niet uit of de tactiek van de afgelopen oudejaarsavond de juiste was. We moeten kijken wat er anders mogelijk is. Zouden er vliegende eenheden ingezet moeten worden ter ondersteuning?. Dan kan je op de plek waar het nodig is de straat afzetten om iemand aan te houden. Maar wat kost dat aan inzet ergens anders in de stad?", zegt Aboutaleb.
Ook noemt de burgemeester dat er nog verder wordt gekeken naar de mogelijkheden van een verkoopverbod. Daarvoor worden eerst twee lopende rechtszaken afgewacht. Ook wordt mogelijk onderzocht of het bezit van vuurwerk in de toekomst strafbaar gesteld kan worden.
Aboutaleb geeft uitleg over de handhaving van het vuurwerkverbod

Reacties gemeenteraad

Veel raadsleden vinden het moeilijk uit te leggen dat er niet is opgetreden. Ruud van der Velden van de Partij voor de Dieren: "Dit is niet goed voor het vertrouwen. Waarom wel bekeuren bij de invoering van de helmplicht voor snorfietsers en niet op oudejaarsavond?"
GroenLinks wil onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is om tijdens het Nationale Vuurwerk ook meer lichtdrones of lasers in te zetten. Als het vuurwerk door slecht weer dan niet doorgaat, is er toch een show.
Over veel zaken moet dus verder nagedacht worden. De Rotterdamse raadsleden zijn het er wel over eens dat het huidige vuurwerkverbod gewoon moet doorgaan. Het gevoel is dat er een tijd nodig is om resultaat te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl