STAKING

Vuilnisophalers Rotterdam staken volgende week zes dagen

Enorme hoeveelheid vuilnis op de Westzeedijk in Rotterdam bij de reinigingsdienststaking van november 1983
Enorme hoeveelheid vuilnis op de Westzeedijk in Rotterdam bij de reinigingsdienststaking van november 1983 © Rob Bogaerts, Nationaal Archief/Anefo
In Rotterdam wordt vanaf volgende week woensdag zes dagen lang geen vuilnis opgehaald. De medewerkers van Stadsbeheer Rotterdam staken voor meer loon en tegen de hoge werkdruk. De actie is georganiseerd door FNV Overheid. De afgelopen weken organiseerde de vakbond soortgelijke acties in onder meer Amsterdam en Utrecht. Deze donderdag zijn er werkonderbrekingen in de Drechtsteden.
De vakbond zegt dat volgende week in Rotterdam alles platligt, dus: vuilniszakken worden niet meegenomen, ondergrondse containers worden niet geleegd en grofvuil wordt niet opgehaald. Bovendien geven stadswachten vanaf volgende week vrijdag drie dagen lang niemand een boete, ongeacht de overtreding.
Vuilophaler Patrick staakt volgende week ook: 'Het gaat iedereen aan'
Stadsbeheer Rotterdam inventariseert vanaf vrijdag hoeveel medewerkers willen meedoen aan de acties; tot die tijd kan de dienst de gevolgen van de zesdaagse staking nog niet overzien.
De onderhandelingen tussen de werkgevers, verenigd in de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden liepen eind vorig jaar vast. FNV Overheid vindt het loonbod van de VNG onder de maat, en eiste vóór 11 januari een beter bod. Dat kwam er niet, waarna de vakbond begon met het organiseren van werkonderbrekingen en stakingen in diverse steden.
Vuilophalers gaan staken: 'Het bod is een belediging voor deze mensen'
FNV Overheid onderhandelt over een nieuwe 1-jarige cao Gemeenten/SGO. Daaronder vallen alle 187.000 gemeenteambtenaren, dus niet alleen de medewerkers van de reinigingsdiensten. De vakbond wil voor dit jaar een loonsverhoging van 12 procent en compensatie voor de sterk gestegen inflatie. De VNG biedt 8 procent, verspreid over anderhalf jaar.
Het is volgende week niet alleen raak in Rotterdam. In Den Haag staakt de reinigingsdienst vanaf maandag drie dagen, en worden ook geen bekeuringen uitgeschreven door de stadswachten. In Groningen start komende vrijdag een reeks van vier stakingsdagen.