LOKAAL

Aanzienlijk minder inklimmers aangetroffen in onze regio

De Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee © Koninklijke Marechaussee
De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 120 vluchtelingen tegengehouden die via de haven van Hoek van Holland het Verenigd Koninkrijk probeerde te bereiken. Dat is een stuk minder dan in de voorgaande jaren. Ook het aantal inklimmers in de Europoort was met 70 personen een stuk lager dan een jaar eerder (200). Dat meldt de WOS op basis van cijfers van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Er wordt specifiek gesproken over inklimmers: mensen die zich verstoppen in bijvoorbeeld de container van een vrachtwagen, om zo ongezien de oversteek naar Engeland te kunnen maken. Het merendeel van hen is afkomstig uit Albanië, verder worden er ook veel mensen uit Marokko, Algerije en Afghanistan aangetroffen.
Vorig jaar ging het in totaal in de Nederlandse havens om 290 inklimmers. Bijna de helft daarvan, 120 mensen, deed dat via de haven van Hoek van Holland en zo'n 70 mensen via de Europoort.
Het staat in schril contrast met de cijfers uit eerdere jaren. Zo werden in 2021 en 2020 per jaar meer dan 200 inklimmers betrapt in de haven van Hoek van Holland. In 2018 en 2019 ging het zelfs om respectievelijk 450 en 400 inklimmers. Ook in de nabijgelegen haven van Europoort werden in 2022 de minste inklimmers van de afgelopen vijf jaar aangetroffen.
Inklimmers over de afgelopen 5 jaar
Inklimmers over de afgelopen 5 jaar © Koninklijke Marechaussee
Dit verhaal is een samenwerking met de WOS.