Petitie tegen aansluiting bij Utrecht al 1400 keer getekend

Meer dan 1400 inwoners van Zederik hebben de petitie getekend tegen aansluiting bij Utrecht. Het kabinet besloot in oktober dat de nieuwe fusiegemeente Vijfheerenlanden waar Zederik bij gaat horen, onder Utrecht valt.

Lidy den Breejen (75) voelt daar niets voor en begon op 20 oktober een petitie. "Wij willen geen scheiding van Vijfherenlanden en Alblasserwaard. Wij behoren tot de provincie Zuid-Holland", schrijft de Meerkerkse op petities.nl.

"De petitie 'Nee tegen Utrecht' loopt goed. De inwoners hebben nu een handvat om hun stem te laten horen", vertelt den Breejen.

"Utrecht, de kleinste provincie, heeft expansiedrift en ziet de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden als nieuwe bouwlocatie. Daarover heerst veel onrust." Ze hoopt dat de Tweede Kamer de verhuizing naar Utrecht tegenhoudt. 

Ook de gemeenteraad van Zederik wil liever bij Zuid-Holland blijven. Maar de andere gemeenten, Leerdam en Vianen hebben een voorkeur voor Utrecht. 

De petitie van Den Breejen staat niet alleen online. Er worden ook handtekeningen verzameld met lijsten die op centrale plekken in de gemeente liggen en door vrijwilligers die de deuren langsgaan. De petitie loopt nog tot en met zaterdag.

 

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: